Un nou program-pilot în domeniul educației va fi implementat în toată țara și va avea drept beneficiari 3.000 copii cu cel puțin un părinte care lucrează în afara țării.
Măsurile se adresează mai multor grupe de vârstă, fiind adaptate, evident, specificului fiecăreia: elevi din ciclul primar (6 – 10 ani), gimnazial (11-14 ani) și secundar superior (14-16 ani).
Vor putea depune proiecte, individual sau în parteneriat:
• școli publice și private din rețeaua școlară națională;
• furnizori de servicii de orientare sau consiliere școlară;
• parteneri sociali din învățământul preuniversitar;
• instituții de cult și asociații religioase;
• instituții guvernamentale cu atribuții în domeniul incluziunii sociale;
• ONG-uri.
Programul, a cărui valoare se situează între 300.000 euro și 1 milion euro, își propune să îi sprijine pe copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, să meargă la școală și să facă performanță.
Cum se va întâmpla acest lucru? Prin derularea de programe de tip „Școală după Școală”, prin consiliere psihologică și vocațională, prin asigurarea mesei la școală sau a necesarului de rechizite și materiale educative și prin consiliere pentru părinți.
Măsurile luate de Guvernul PNL în sprijinul românilor din diaspora și al familiilor lor nu se vor opri însă aici. Pasul următor este motivarea românilor plecați să revină acasă, prin implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene, astfel încât cei care se întorc să își folosească experiența câștigată în străinătate în activități antreprenoriale.
Statisticile arată că în România sunt peste 91.000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.