Cultură

Un prezent gri pentru casa lui Tudor Vianu

Aici a văzut lumina zilei pe 26 decembrie 1897 marele eseist şi om de cultură Tudor Vianu. Este vorba despre casa de pe strada Vasile Alecsandri, numărul şapte, imobil care a aparţinut familiei Vianu, medicului Alexandru Vianu, tatăl esteticianului, criticului, istoricului literar, poetului, eseistului, filosofului şi traducătorului român Tudor Vianu.Clădirea din apropiere de strada Gării are o poveste aparte şi o înfăţişare care ne dezvăluie frânturi de istorie şi ne ajută să ne întoarcem în timp, în vremea în care această personalitate colosală a culturii româneşti locuia acolo. Fiecare colţişor de zidărie respiră altfel, până şi pânzele de păianjen ţesute la streaşină sunt interesante, sau ierburile ce se înalţă răzleţ spre cer de pe acoperişul casei. Sunt mai verzi şi mai vii. “Aici a locuit Tudor Vianu până a absolvit liceul, dar casa a fost ridicată mult mai devreme de naşterea sa, în ultimii ani ai secolului XIX, familia Vianu mutându-se la Giurgiu în 1893 şi locuind aici până la izbucnirea Primului Război Mondial. La Giurgiu războiul a început la 15 august 1916, iar în noiembrie acelaşi an, întreaga zonă centrală a fost incendiată, inclusiv acest imobil. Proprietarii nu s-au mai întors şi casa a fost vândută unui negustor şi reconstruită ulterior de acesta ”, ne-a povestit Emil Păunescu.

În 1987, muzeul a primit o parte din acest imobil, în care funcţionează secţia de arheologie. În prezent, casa este închiriată parţial unor familii, dar pe viitor se doreşte refacerea imobilului şi transformarea sa în casă memorială.

Cu mulţi ani în urmă, clădirea a fost scoasă din circuitul locativ, deci nu va mai putea fi închiriată după ce actualii locatari nu se vor mai afla acolo. Se prefigurează astfel, un prezent nu tocmai fericit pentru această casă deosebită, ce s-ar putea “repara” pe viitor.

 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!