Au renunţat la ore bune de stat la calculator şi au învăţat să se distreze şi altfel, aflând lucruri interesante despre istoria noastră, restaurând obiecte cu o valoare inestimabilă, pictând şi socializând. Zeci de copii de la trei şcoli, din care două din judeţ, au finalizat cu bine un proiect original iniţiat şi coordonat de artistul Petra Şerbănescu.
Preşcolari de la grădiniţa din Remuş şi elevi de la şcoala generală din Oinacu, alături de colegii lor de la Şcoala Generală nr. 7 din municipiul Giurgiu au participat împreună la un proiect inedit dedicat educaţiei muzeale. Astfel, de-a lungul anului, separat, copiii au restaurat obiecte din ceramică, dar şi documente, au creat ţesături tradiţionale, dar au şi desenat. Marţi, 17 iunie, ei s-au reunit la o acţiune de final de proiect, eveniment găzduit de Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”. Pe simeze au fost aranjate picturile lor cu tema „habitat”, dar şi celelalte lucrări.
„Am încercat, înainte de a face restaurare propriu-zisă cu obiecte să facem un fel de puzzle cu vase pe care ei au încercat să le reconstituie. De asemenea, în acest proiect am încercat să folosim un vocabular mai nou pentru ei, să-şi însuşească cuvinte noi, dar şi etapele istoriei şi, în acelaşi timp, să îşi dezvolte imaginaţia. În acelaşi timp, de ce nu, să-şi îmbogăţească cunoştinţele. În afară de ceea ce fac la şcoală, am încercat şi aici să parcurgem tot ce s-a putut”, a spus Petra Şerbănescu.
Apoi, copiii au devenit chiar colecţionari, strângând obiecte vechi pe care bunicii sau părinţii lor le-ar fi aruncat. În cadrul proiectului „Prietenii muzeului” au fost organizate şi trei ateliere, de restaurare obiecte din ceramică, de lucru cu textile, micuţii învăţând chiar să ţeasă, dar şi un atelier de restaurare de carte şi hârtie. Dascălii care s-au ocupat de copiii lor s-au declarat încântaţi de iniţiativă, la fel şi copiii care au spus că cel mai mult le-a plăcut să restaureze obiectele din ceramică.
Din păcate, artistul Petra Şerbănescu a ieşit la pensie de anul acesta, aşa că sperăm că se vor găsi şi alţi iubitori de frumos, de artă şi de istorie care să prea proiectul ei.
Urmăriţi imagini şi interviuri de la evenimentul de marţi, în această seară, la ştirile Valahia TV, www.valahiatv.ro, de la ora 19.00.
Cătălina Sfetcu