La zi

Vama Giurgiu: Măsuri pentru fluidizarea traficului şi recomandări pentru sezonul estival

vama Având în vedere că, în perioada verii, creşte numărul turiştilor români şi străini care tranzitează punctele de trecere a frontierei, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a luat o serie de măsuri menite să fluidizeze traficul prin punctele de trecere de la granița cu Republica Bulgaria.

 În perioada iunie-iulie 2016, prin punctele de frontiera din zona de competenta a I.T.P.F. Giurgiu au trecut frontiera aproximativ 1,1 milioane persoane şi peste 500.000 mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost P.T.F. Giurgiu (aproximativ 720000 de persoane) și P.T.F. Calafat (aproximativ 350.000 de persoane).

Încă de la începutul sezonului estival, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisa de infrastructura fiecărui punct.

De asemenea, fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificăr isistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei şi în zona de competenţă.

Recomandări:

Până la încheierea perioadei estivale, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu recomandă, în continuare, participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la granite romano-bulgara, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Precizăm că, pe Podul Giurgiu – Ruse circulația este deschisă pe ambele sensuri, dar cu restricții de viteză, executandu-se încă lucrări de întreținere. 

  • T.F. VamaVeche – jud. Constanţa;
  • T.F. NegruVodă – jud. Constanţa;
  • T.F. Ostrov – jud. Constanta (trecere cu bacul)
  • PTF Giurgiu- Jud. Giurgiu
  • T.F. Calafat – jud. Dolj;
  • T.F. Bechet – jud. Dolj (trecere cu bacul)
  • T.F. Zimnicea – jud. Teleorman (trecere cu bacul, doarpetimp de zi)
  • T.F. Turnu-Măgurele – jud. Teleorman (trecere cu bacul, doarpetimp de zi)

Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pepagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

Verificări sistematice la frontiere

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Condiţii călătorie minori

Având în vedere faptul că, în perioada vacanţei de vară, mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, precum şi faptul că încă se întâlnesc situaţii în care prevederile legale nu sunt cunoscute, reamintim condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate:

Legea 248/2005 prevede faptul ca aceştia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minorinumai în următoarele cazuri:

–  în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

–  în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

 În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

 –  în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă pe lângă cazierul judiciar o declaraţie:

  • a ambilor părinţi,
  • a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă,
  • a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

Declaraţia trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:

  • scopul deplasării,
  • ruta urmată până în statul de destinaţie,
  • în cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoţitorul.

021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române

Reamintim că numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră Române, pe întreg teritoriul ţării, este 021.9590. Acest serviciu funcţionează non-stop, persoanele interesate putând primi informaţii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare în funcţie de scopul călătoriei etc.

 Totodată, apelând numărul 021.9590, cetăţenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituţiei şi implicit calităţii de funcţionar public cu statut special etc.

InfoPress

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!