Interesul giurgiuvenilor pentru subvenția de 3.000 de euro ce este acordată producătorilor de roșii este ridicat și în acest an, mai ales în rândul tinerilor. Din cele 1879 de cereri depuse la Direcția Județeană pentru Agricultură Giurgiu, majoritatea sunt din partea legumicultorilor care au până în 40 de ani.
În aceste zile, producătorii înscriși în programul „Tomata” sunt verificați de inspectorii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Giurgiu și Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, a subliniat că „echipele de control stabilesc suprafețele înființate și evaluează producția de tomate înainte de recoltare, în baza notificării scrise și transmise la DAJ de către beneficiari, întocmesc fișa pentru stabilirea suprafeței înființate și pentru evaluarea producției de tomate înainte de recoltare, fiind direct răspunzători de veridicitatea verificărilor.
Până în data de 10 mai au fost depuse 74 de notificări.
Pentru a încasa ajutorul de minimis la cultura de roșii, fermierii trebuie să valorifice o cantitate de minim 3.000 de kilograme de tomate obținute în Ciclul I de cultură, în solar sau seră. Termenul-limită pentru valorificarea producției minime la programul „Tomata” 2023 este data de 30 iunie, inclusiv”.
Odată încheiată perioada de depunere a cererilor, DAJ a transmis către Oficiului Județean Fitosanitar lista cu potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de minimis, în vederea efectuării de controale oficiale, inclusiv prelevare de probe pentru determinarea conținuturilor maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din tomate.
Directorul executiv al DAJ desemnează, prin decizie, echipe formate dintr-un reprezentant al DAJ care împreună cu reprezentantul APIA se deplasează în teren pentru stabilirea suprafeței înființate și pentru evaluarea producției de tomate înainte de recoltare, în baza notificării scrise și transmise la DAJ de către beneficiari, cu privire la începerea recoltării.
În programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, cuantumul ajutorului de minimis este în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar. Beneficiarii au obligația să transmită în scris notificarea privind controlul culturilor cu cel puțin 10 zile înainte de recoltarea tomatelor, prin e-mail, fax sau poștă.
știre anterioară