Actualitate

Vernisaj: "Povesti de razboi – Trench Art", la Muzeul judetean "Teohari Antonescu"

Expoziție de obiecte din primul și al doilea război mondial, ce aparţin colecţionarului bucureştean ing. Cristian Dumitru, care vreme de peste 25 de ani a achiziţionat obiectele din târguri de antichităţi, consignaţii şi chiar centre de colectare a fierului vechi din România, dar şi din Franţa, Germania, Italia, Belgia, deschisa publicuui vizitator la Muzeul judetean „Teohari Antonescu”, pana pe 15 martie.

Muzeul Judetean „Teohari Antonescu” Giurgiu a vernisat marti, 12 februarie, expozitia „Povesti de razboi – Trench Art”, expoziție de obiecte din primul și al doilea război mondial, ce aparţin colecţionarului bucureştean ing. Cristian Dumitru, care vreme de peste 25 de ani a achiziţionat obiectele din târguri de antichităţi, consignaţii şi chiar centre de colectare a fierului vechi din România, dar şi din Franţa, Germania, Italia, Belgia.

Au participat la vernisaj, alaturi de directorul muzeului, Ionel Muscalu si colectivul institutiei, oficialitati judetene, conducatorii unor institutii giurgiuvene, precum si numerossi colaboratori ai muzeului, dar si elevi si cadre didactice.

Astfel, sute de obiecte decorative sau de uz casnic realizate din elemente de muniţie de către soldați în Primul Război Mondial ce sunt expuse la Muzeul Județean Teohari Antonescu au putut fi admirate de publicul numeros.

Tehnica Trench Art a căpătat amploare în preajma Primului Război Mondial. La un moment dat, soldații stăteau săptămâni la rând fără să tragă un foc de armă și atunci, dintr-o necesitate, din plictiseală, mai luau din tuburile de alamă folosite și le lucrau, după care le dădeau cadou generalilor, le dădeau în primul sat pentru o găină și o sticlă de vin, întrucât nevoia de resurse era foarte mare la acea vreme. Nu toate obiectele au fost însă realizate în tranșee. Multe dintre ele au fost realizate în spatele frontului sau în spitalele de recuperare, întrucât era o terapie pentru bolnavii aflați în convalescență să producă astfel de obiecte. De asemenea, Armata Franceză, în timpul Primului Război Mondial, a produs aproape industrial astfel de piese, pe care le vindea populației civile pentru a cumpăra hrană soldaților”, a explicat autorul expozitiei, colecționarul Cristian Dumitru .

Expozitia va putea fi vizitata pana in data de 15 martie la sediul central al muzeului din strada C.D. Gherea, nr. 3.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!