3 iulie – Ziua Nationala a Contabilului Roman
In anul Centenarului Marii Uniri, CECCAR a organizat, la nivel national, cea de-a XIV-a editie a Zilei Nationale a Contabilului Roman, eveniment ce a avut loc la data de 13 iulie – data la care a fost semnat Decretul Regal nr. 3063/1921 de infiintare a corpului de contabili autorizati si experti contabili in Romanie, prin care s-a reglementat profesia contabila in tara noastra. Evenimentul sustine si promoveaza profesia contabila din Romania, aducand in atentie importanta acesteia pentru mediul economic si societate si se va desfasura anul acesta sub egida temei 97 de ani de Istorie a profesiei contabile in Romania la 100 de ani de la Marea Unire. De asemenea, acest prilej de sarbatoare a profesiei constituie cadrul ideal pentru premierea membrilor filialei care au obtinut rezultate remarcabile la nivel local in anul anterior, festivitate ce s-a constituit in Topul local al membrilor CECCAR.
13 iulie sau Ziua Națională a Contabilului Român, a fost marcată și la Giurgiu. Zeci de experți contabili și contabili autorizați au luat parte la sărbătoarea profesiei lor. Reuniți în sala de festivităti a Centrului Cultural Local Ion Vinea Giurgiu, contabililor li s-au alăturat reprezentanții instituțiilor giurgiuvene, cu toții au transmis mesaje de felicitare pentru cei care profesează în sectorul contabilității.
Aniversare la 97 de ani
Programul zilei a cuprins o dezbatere tematică: „97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire”, prezentarea mesajului Președintelui Consiliului Superior al CECCAR, Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova: „Onorați invitați, dragi colegi,
Bună ziua și bine v-am găsit!
Mă bucur ca, prin intermediul facilităților oferite de tehnologie, să putem fi împreună, în anul centenar, la aniversarea a 97 de ani de profesie contabilă reglementată în România. În numele membrilor Consiliului Superior și al meu personal, urez „La mulți ani!” tuturor profesioniștilor contabili – membri CECCAR. Totodată, împreună să urăm „La mulți ani, România!”.
La mai puțin de trei ani de la constituirea României Mari în decembrie 1918, s-a finalizat un proces început încă din anul 1901, ca urmare a înțelegerii și aprecierii importanței și rolului profesiei contabile în dezvoltarea economică a țării. Astfel, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat, prin decret regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România, textul fiind contrasemnat și de Grigore Trancu-Iaşi, în calitate de ministru al muncii, un promotor și susținător al acestei inițiative legislative. Prin aprobarea acestei legi, România a devenit membră a clubului select de țări în care profesia contabilă era reglementată la acea vreme: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia.
Încă de la înființare, rolul jucat de corpul profesional din România în dezvoltarea profesiei contabile la nivel internațional a fost unul remarcabil. Sunt realități din păcate puțin cunoscute, dar de care ar trebui să fim mândri ca națiune.
În cadrul Congresului Internațional de Contabilitate, desfășurat în anul 1926 la Bruxelles, a fost adoptată în premieră mondială, ca moțiune, propunerea profesorului George Alesseanu ca „Elementele de activ să fie trecute în bilanț în ordinea lichidității lor”. De asemenea, tot în premieră mondială, a fost adoptată propunerea delegaților români, adevărați vizionari, privind necesitatea armonizării și standardizării contabilității la nivel internațional. În acest sens, domnul Nicolae Butculescu, președintele corpului profesional, a afirmat în intervenția sa în cadrul lucrărilor congresului: „Contabilii din toată lumea trebuie să vorbească și să înțeleagă o singură limbă contabilă, motiv pentru care este nevoie să se producă o unificare a metodelor contabile”.
Ca o recunoaștere la nivel internațional a rolului profesiei din țara noastră în dezvoltarea profesiei contabile din acea vreme, România a fost nominalizată pentru a fi gazda celui de-al VII-lea Congres Internațional de Contabilitate, care s-a organizat simultan cu cel de-al V-lea Congres al Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili din România, la București, în perioada 5-9 septembrie 1931, sub patronajul profesorului universitar doctor Nicolae Iorga – președintele Consiliului de Miniștri al României la acea vreme.
După cum se poate constata, avem o istorie care ne face să ne simțim mândri, dar care totodată ne obligă să ne ridicăm cel puțin la nivelul înaintașilor noștri. Acest lucru însă îl putem face doar împreună, iar implicarea proactivă a noastră, a tuturor, în dezvoltarea și promovarea profesiei, dar și a interesului public, este cheia succesului.
Forța CECCAR a constat și constă în reprezentarea la nivel național prin filialele Corpului deschise în fiecare județ, iar acest avantaj va fi conservat fără drept de apel de către conducerea CECCAR.
Profesia contabilă este o profesie vie, care s-a adaptat și se adaptează întotdeauna la evoluția modelelor de afaceri și a societății în ansamblul ei. Tocmai de aceea, astăzi, profesia noastră este în plin proces de a se reinventa într-o lume digitalizată și globalizată. Actualizarea competențelor membrilor noștri la realitatea economică de azi și de mâine, parteneriatul win-win cu mediul de afaceri, dar și cu instituțiile și autoritățile de reglementare, promovarea interesului public și a comportamentului etic reprezintă reperele marcante ale evoluției profesiei noastre.
Împreună, trebuie să depunem toate diligențele ca atât antreprenorii, cât și instituțiile și autoritățile de reglementare, să se poată baza pe noi, să apeleze cu încredere la competențele și serviciile noastre, să ne considere parteneri strategici așa cum și noi îi considerăm, toate acestea pentru ca afacerile antreprenorilor să conteze în piața globalizată, iar economia națională să se dezvolte.
Tocmai de aceea, doresc să mă adresez partenerilor noștri instituționali, spunându-le: „Contați pe noi. Contați, cu noi. Întotdeauna!”.
De altfel, Eleanor Roosevelt spunea: „Viitorul aparține celor care cred în frumusețea propriilor vise”. Haideți să credem cu toții în frumusețea visurilor noastre ca profesioniști contabili! La mulți ani, profesioniști contabili! La mulți ani, România!”
Ec. Florin Ghinea, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – Filiala Giurgiu, a vorbit despre ce înseamnă profesia de contabil în corelare cu dezvoltarea economiei, cât și despre importanța unui contabil în dezvoltarea unei afaceri.
A urmat depunerea juramantului de catre noii membri CECCAR Giurgiu.
Topul contabililor
În contextul Zilei Naționale a Contabilului Român au fost premiați și cei care s-au evidențiat prin rezultatele obținute în anul 2017. Astfel, au fost premiați membrii CECCAR Giurgiu în cadrul Topului local al membrilor, fiindu-le recunoscute performanțele de expertiză contabili și de contabilitate.
știre următoare