Politic

Viziunea Uniunii Social Liberale privind administraţia publică şi dezvoltarea regională, prezentată aleşilor locali

Peste 5000 de aleşi locali – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni – au fost prezenţi sâmbătă, 11 iunie, la Sala Palatului din Bucureşti, unde a fost prezentată „Viziunea Uniunii Social Liberale privind administraţia publică şi dezvoltarea regională”. Printre invitaţii USL s-au numărat liderii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, dar şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cel care şi-a declarat susţinerea pentru proiectul USL.Liderii Uniunii s-au adresat celor prezenţi în sală, abordând cele mai fierbinţi probleme ale societăţii româneşti actuale.

Victor Ponta, preşedinte PSD: „România are nevoie de o reorganizare administrativ-teritorială, cele 8 regiuni create în 1998 nefiind decât structuri formale menite să bifeze unul dintre criteriile de aderare la UE. În acest moment, avem regiuni dezvoltate inegal, dezvoltate haotic şi n-am reuşit exact obiectul pentru care UE a constituit în toate ţările Europei regiuni şi anume reducerea decalajelor şi o dezvoltare unitară. Avem cele 8 regiuni de dezvoltare care trebuie să devină centre ale administraţiei regionale şi orice modificare la acestea trebuie făcută prin consultarea cetăţenilor, printr-un studiu serios, să vedem dacă judeţele trebuie să treacă într-o regiune sau alta. Pentru dezvoltarea echilibrată, pentru stimularea concurenţei şi pentru evitarea concentrării puterii, fiecare regiune va avea multiple centre de interes: centru economic, centru politico-administrativ, centru cultural, centru universitar. Responsabilităţile şi mecanismul de colaborare se vor stabili în baza unor decizii la nivel regional”.

Liderul PSD a prezentat şi couă documente aparţinând miniştrilor Elena Udrea şi Traian Igaş, prin care aceştia, cu doar trei săptămâni în urmă, îi transmiteau premierului Emil Boc argumente împotriva regionalizării propuse între timp de Traian Băsescu şi însuşite de PD-L. „Modificarea actualei organizări teritoriale nu e nici oportună şi nici necesară până când la nivel comunitar nu se va lua o decizie în acest sens. Măsura nu este recomandabilă în lipsa unei analize substanţiale asupra impactului socio-economic al acesteia. Considerăm că orice propunere de reorganizare administrativ-teritorială a României trebuie realizată în cadrul unui proces amplu, care să cuprindă studii de fundamentare detaliată, o analiză multi-criterială a teritoriului naţional, precum şi o componentă de consultare publică largă”, se arăta în documentul Elenei Udrea. „Suntem guvernaţi de oameni care în luna mai scriu ceva, în luna iunie spun altceva şi în luna iulie vor face altceva”, a  mai punctat Victor Ponta în discursul său.

Crin Antonescu, preşedinte PNL : „Azi, în România politică, administrativă, oficială, nu avem de a face cu o confruntare democratică, nu avem de a face cu un joc politic oricât de dur putere-opoziţie, ci avem de a face cu un război. Noi suntem în fond aici, şi de aceea jumătate în glumă şi  restul în serios, foloseam toate apelativele posibile. Noi suntem aici oameni cu identităţi doctrinare diferite, din partide diferite, cu trecut diferit şi viitor necunoscut pentru fiecare dintre noi, dar suntem uniţi, de asta suntem împreună, de calitatea comună de a fi soldaţi într-o armată care trebuie să ducă acest război, un război pentru democraţie şi cu mijloace democratice, dar un război. Un război cu actuala putere, care a ocupat România, deci un război pentru eliberarea României. Un război cu un grup de oameni care punând mâna pe putere, pe bani, pe instituţii, dezorganizează şi distrug statul român, instituţiile publice din România, comunităţile locale din România şi cetăţeanul român liber şi în drept să trăiască decent în această ţară.

Ştiu foarte bine, ştim cu toţii, la ce presiuni aţi fost, sunteţi şi veţi mai fi supuşi, la ce ameninţări. Ştim cât e de greu să te descurci şi să faci ceva pentru comunitatea care te-a ales în condiţiile în care depinzi de banii, de bunăvoinţa altora. Ne închipuim cum este atunci când ţi se desfiinţează spitalul din localitate şi oamenii îţi cer să faci ceva şi nu ai ce să faci izbindu-te de lipsa de orice consideraţie pentru oameni şi orice compătimire pentru oameni, pe care o au actualii guvernanţi.

Avem de dus această bătălie şi avem cu ce să o ducem. Uniunea Social Liberală este nu doar cea mai puternică forţă politică a momentului în România, este cea mai mare şi cea mai puternică forţă politică, construcţie politică a României din ultimii douăzeci de ani.

Nu numai pentru că, iată, astăzi avem, categoric, cel mai mare număr de membri împreună, pentru că avem mai bine de 2000 din cei 3000 şi ceva de primari ai ţării, pentru că avem o majoritate a preşedinţilor actuali ai consiliilor judeţene, pentru că avem un scor care în orice sondaj depăşeşte 55%. Traian Băsescu se teme şi de alegeri, se teme şi de reacţia publică. Şi aş vrea să spun foarte clar, să o audă toată lumea, dacă greşesc e greşeala mea, dar vreau să spun ce cred. Există lucruri pe care noi, atunci când vom veni la putere, le vom repara. Sigur, va costa bani, va costa  timp, din nou trebuie să apelăm la răbdarea românilor şi trebuie să avem noi înşine răbdare, dar lucrurile pot fi reparate”.

Dacă Victor Ponta a prezentat componenta privind dezvoltarea regională, cea referitoare la administraţia publică a fost prezentată de către deputatul liberal Victor Paul Dobre. Acesta a menţionat, printre altele, importanţa care trebuie redată aleşilor locali. „În primul rând, ca să ai o administraţie eficientă, o administraţie care-şi îndeplineşte responsabilităţile, ca să evităm, în măsura posibilului, fenomene de corupţie, va trebui să avem în vedere ca primarul şi personalul din subordine să beneficieze de toate drepturile şi sporurile prevăzute de lege. În procesul de descentralizare, primarul va avea puterea de decizie şi atribuţii sporite în ceea ce priveşte administrarea treburilor comunităţii. De asemenea, vom reaşeza nivelul de salarizare a personalului din administraţia publică locală şi a primarilor în funcţie de răspundere, atribuţii şi, normal, numărul de locuitori”, a explicat deputatul PNL.

 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!