Preţul pâinii va creşte cu 20%, în timp ce carnea, laptele şi produsele lactate se vor scumpi cu 10%. Asta nu numai pe fondul secetei care a afectat în această vară România, dar şi al crizei economice de la nivel mondial.
Responsabile pentru creşterea preţurilor sunt, aşadar, atât seceta prelungită din ultimele luni, dar şi criza prelungită din punct de vedere economic cu care se confruntă majoritatea statelor lumii. De aici preţurile care au sărit din tiparele bunului simţ. Pâinea, de exemplu, pentru că grâul s-a dublat ca şi preţ, ar putea ajunge la o majorare de 40%, însă piaţa nu va putea suporta decât maximum 20 de procente.
Specialiştii susţin că majorarea preţului la alimentele de bază este determinată şi de absenţa unor măsuri adecvate în domeniul agriculturii. Aceştia au atras nu o dată atenţia că, exceptând înfiinţarea unor ferme mari, în agricultura românească nu s-a întreprins nimic fundamental în ultimii 20 de ani. Nu s-au luat nici un fel de măsuri care să contribuie la creşterea producţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii doar au vorbit de relansarea acestui domeniu economic. În realitate, nu au făcut nimic concret.
Agricultura românească trebuie sprijinită şi susţinută necondiţionat fie şi doar pentru ”banalul” motiv că dispune de un potenţial de hrănire a unei populaţii de până la patru ori mai mari decât cea existentă. Altfel spus, poate hrăni uşor 80 de milioane de suflete.