Spun că nu mai au unde lucra şi că ar fi interesaţi să iasă din câmpul muncii, pentru că astfel ar beneficia de un venit sigur. 50-60 de giurgiuveni se prezintă zilnic la Casa Judeţeană de Pensii cu intenţia de a se pensiona anticipat şi solicită informaţii cu privire la această modalitate de pensionarea.
„Până acum au fost depuse totuşi doar 67 de dosare, constatându-se o uşoară creştere comparativ cu anul trecut”, ne-a declarat directorul adjunct CJP Giurgiu, Niculae Guţă. Dosarele urmează a fi soluţionate în termen de 45 de zile. Pensia poate fi parţial anticipată sau anticipată. În cazul pensiei anticipate, conform reglementărilor legale în vigoare, aceasta poate fi alocată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare (35 de ani atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi).
Pensia parţial anticipată se cuvine persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare şi celor care au depăşit acest stagiu cu până la 8 ani, şi cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Pentru pensia anticipată, cuantumul este diminuat cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare şi la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau în considerare perioadele asimilate (pensie de invaliditate, satisfacerea stagiului militar sau a şcolii militare).