Actualitate

Ziua Internationala a Copilului cu Cancer – 15 februarie

   Ziua Internațională a Copilului cu Cancer exprima sprijinul pentru copiii și adolescenții bolnavi de cancer, supraviețuitori și familiile lor. Ziua promovează aprecierea sporită și aprofundarea înțelegerii problemelor și provocărilor relevante pentru cancerul infantil, având impact asupra copiilor/adolescenților cu cancer, supraviețuitorilor, familiilor acestora, precum și asupra societății în ansamblul său. De asemenea, campania evidențiază nevoia unui acces mai bun și echitabil la tratament și îngrijire pentru copiii cu cancer de pretutindeni.

Cine sprijină Ziua Internațională a Copilului cu Cancer?
Aceste eveniment anual a fost creat de Childhood Cancer International (CCI), o rețea globală de 183 de organizații locale și rețele naționale ale organizațiilor internaționale din 93 de țări, fiind extinsă pe 5 continente. CCI este rețeaua cea mai mare de  sensibilizare și sprijin pentru pacienții de cancer infantil.
Ziua Internațională a Copilului cu Cancer se bazează pe crezul fundamental al CCI conform căruia fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială posibilă, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială. Este de asemenea ancorată pe premisa că morțile provocate de cancerul infantil pot fi prevenite prin diagnoza timpurie și exactă, disponibilitatea și accesul la tratament și îngrijire corespunzătoare, precum și la medicamente esențiale de bună calitate și la prețuri convenabile.
Ziua Internațională a Copilului cu Cancer (ZICC) a fost lansată în 2002. De atunci, campaniile anuale au generat sprijinul unor rețele globale și instituții de marcă precum: SIOP (Societatea Internațională pentru Oncologie Infantilă, cu peste 1500 de membrii), SIOP Europa (Societatea Europeană a Oncologilor Pediatrici), UICC (Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului cu 770 de organizații membre din 155 de țări), Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude și IARC (Agenția Internațională pentru Cercetarea în domeniul Cancerului), printre altele. În anul curent coaliția s-a extins și mai mult, incluzând organizații internaționale dedicate copiilor precum ICPCN (Rețeaua Internațională de Îngrijire Paliativă a Copiilor) și CLAN (Îngrijire și Conviețuire între Vecini).
15 februarie 2017
Pe 15 februarie 2017 vom marca a 16-a Zi Internațională a Copilului cu Cancer cu tema #Împreunăpentrucopiiicucancer. (#Together4kidswcancer)
În 2001, Asociația P.A.V.E.L. a introdus pentru întâia dată în România celebrarea acestei zile importante de asemenea pentru organizațiile părinților a căror copii au cancer, precum și pentru tinerii pacienți și familiile lor.
Începând cu 2001, P.A.V.E.L. a organizat în fiecare an evenimente și prezentări media pentru celebrarea acestei zile cu scopul de a face cunoscută la nivel național și internațional situația dificilă a copiilor cu cancer, pentru a obține tratamente și îngrijiri mai bune și pentru a spori șansele de vindecare ale copiilor.
Cu această ocazie, P.A.V.E.L. a organizat diverse campanii de colectare de fonduri pentru a obține sprijin pentru programele și serviciile dezvoltate de organizație în beneficiul tinerilor pacienți și familiilor acestora, precum și în interesul supraviețuitorilor și clinicilor onco-pediatrice din București.
In 2017, vom organiza pe 15 februarie un eveniment special de lanasare a unui volum de poezii create de copiii bolnavi si strangere de fonduri prin campania Alocatia pentru Sanatate!
Eveniment 15 februarie 2017

  1. ȘI COPIII POT AVEA CANCER.

Incidența cancerului infantil crește la nivel global.
215,000 cazuri de cancer                         85,000 cazuri de cancer
15 ani și mai puțin                                   15-19 ani
Multe alte cazuri rămân necuantificate și neraportate datorită faptului că în multe țări din lume nu există registre pentru cancerul infantil.
In România, se estimează că sunt 6,000 de cazuri de cancer la copii și adolescenți, din care aproximativ 500 sunt cazuri noi/an, cancerul la copii fiind a doua cauză de mortalitate.
2. CANCERUL INFANTIL POATE FI VINDECAT.
Îngrijirea și vindecarea copiilor cu cancer este o investiție inteligentă pentru viitorul nostru comun. Să o transformăm în realitate!
3. SĂ AJUTĂM COPIII CU CANCER NU DOAR SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ, DAR ȘI SĂ TRĂIASCĂ VIEȚI LUNGI, PRODUCTIVE ȘI SEMNIFICATIVE.
       4. Îngrijirea sigură, timpurie și de calitate a cancerului infantil se încadrează în drepturile omului. Acest drept este refuzat pentru mii de copii/adolescenți. Să facem să fie auzite vocile lor.
5. O SINGURĂ MOARTE ESTE PREA MULT. FIECARE COPIL MERITĂ ȘANSA DE A LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI.
6. Cancerul infantil este o boală netransmisibilă neglijată și uitată. Să o transformăm într-o prioritate.
7. Tratamentul pentru cancerul infantil adâncește familiile în sărăcie și mai profundă. Să lucrăm împreună pentru a ajuta familiile copiilor/adolescenților cu cancer.
8. Familiile și părinții copiilor cu cancer sunt o resursă valoroasă care nu a fost exploatată corespunzător. Să ne asigurăm că îi implicăm și îi angajăm și pe ei în lupta împotriva cancerului infantil.
9. Supraviețuitorii cancerului infantil sunt părți unice și neprețuite ale viitorului nostru. Luați poziție și vorbiți împotriva oricăror forme de discriminare față de ei.
De asemenea, dezvoltarea de medicamente pentru cancerul infantil a fost destul de lentă. De exemplu, tratamentul standard pentru leucemie limfoblastică acută (care este forma cea mai răspândită a cancerului infantil) este compus din 11 medicamente; cinci dintre acestea au fost dezvoltate în anii ‘60, altele cinci în anii ’70 și unul în anii ’80.
Deși morțile provocate de cancerul infantil nu pot prevenite, ele pot fi evitate.
 
COPIII MERITĂ TOT CE ESTE MAI BUN!
Această campanie atrage atenția la cinci aspecte esențiale ale CELEI MAI BUNE îngrijiri pentru copiii și adolescenții cu cancer:
– acces mai bun la tratament și îngrijire de calitate pentru cancerul infantil
– disponibilitate sporită și accesul la medicamente pentru cancer infantil convenabile și/sau gratuite, inclusiv acelea pentru tratamentul împotriva durerii
– protecția socială prin includerea cancerului infantil în asigurarea de sănătate socială ori sistemul de asigurări medicale
– îngrijiri paliative pediatrice mai puternice
– tratamente țintite, mai puțin toxice care conduc la scăderea efectelor cronice întârziate pentru supraviețuitorii cancerului infantil
Campania Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer este o chemare locală și globală pentru solidaritate în acțiune; sunt necesare unirea vocilor, conectarea forțelor și coordonarea inițiativelor atunci când se răspunde nevoilor copiilor/adolescenților cu cancer, familiilor acestora și supraviețuitorilor.
Această campanie îndeamnă guvernele, organizațiile internaționale de dezvoltare și diversele agenții să colaboreze cu grupurile de părinți și supraviețuitori, organizațiile non-guvernamentale, organizațiile societății civile (e.g. specialiștii din domeniul medical, lucrătorii sanitari, mediul academic, organizațiile religioase, grupurile sectoriale), sectorul privat și grupurile de afaceri pentru a face din cancerul infantil o prioritate de sănătate publică.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!