Externe

10 milioane de dolari recompensă pentru Abu Bakr al-Baghdadi

dolari

Liderul Statului Islamic are 44 de ani şi este, desigur, un personaj misterios. Abu Bakr al-Baghdadi mai este, desigur, şi cel mai căutat terorist din lume, pe capul său fiind pusă o recompensă de 10 milioane de dolari.

Conform jurnaliştilor de la The Independent, care au demarat o anchetă minuţioasă în Samarra, oraşul său natal din Irak, al-Baghdadi a fost un elev modest. Acesta a repetat un an în gimnaziu. În plus, nu a putut intra în armata irakiană pentru că era miop, cu toate că făcea parte din minoritatea sunnită favorizată de fostul dictator Saddam Hussein. După ce a eşuat la examenul de admitere la facultatea de drept, s-a îndreptat spre teologia islamică unde, după toate probabilităţile, şi-a radicalizat opiniile.

Câţiva dintre vecinii săi, care au refuzat să-şi decline identitatea, spun că al treilea fiu al unei familii sunnite foarte credincioase era ambiţios încă de mic. ”Iubea puterea, adora să fie influent, dar am fost şocaţi cu toţii să-l vedem deodată calif. Apoi, după ce colegii lui de şcoală sunt ucişi chiar de Statul Islamic, ne trezim cu el emir al acestei organizaţii. Asta este cu adevărat înfricoşător.”

Abu Bakr al-Baghdadi, după 8 ani de teologie islamică, a căpătat un doctorat în 1999. Această recunoaştere l-a ajutat să ajungă şef al Statului Islamic şi să construiască (cumva) o justificare ideologică pentru brutalitatea organizaţiei sale. ”Terorismul înseamnă să-l onorezi pe Allah”, a declarat al-Baghdadi la un moment dat.

Culmea e că, din motive încă neclare, acesta fost arestat de forţele americane şi reţinut 10 luni, de-a lungul anului 2004, în închisoarea irakiană Camp Bucca. Se pare că aici şi-a desăvârşit ideologia excesiv de sângeroasă, acest loc fiind recunoscut ca ”Academia” grupărilor extremiste. Aici s-au regăsit, peste ani, cei mai mulţi jihadişti, islamişti radicali, soldaţi veterani.

În acest an, 2004, al-Baghdadi se alătură al-Qaida iar din 2010 devine responsabil cu legea sharia în cadrul organizaţiei, cu mandat de a oferi justificare religioasă pentru actele de terorism.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!