Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, ceea ce înseamnă că, potrivit Constituției României, șeful Senatului, Ilie Bolojan, devine președintele interimar al României. El va avea această funcție până la alegerea noului președinte, în luna mai. Constituția României spune că, după demisia președintelui României, „în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou mandat”.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va pleca din funcție pe 12 februarie
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va pleca din funcție pe 12 februarie. El a spus că a reacționat astfel pentru că o demitere a sa de către Parlament ar putea genera haos: ””Este un demers inutil pentru că o să plec din funcție. Niciodată n-am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că nimeni nu câștigă. Se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul. Va avea efecte în plan intern și în plan extern. În plan extern efectele vor fi de durată. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își demite președintele. Nu va înțelege nimeni ce rost are un astfel de demers cand președintele în funcție. Vom fi de râsul lumii. Pentru a scuti România de această criză, demisionez. Voi pleca din funcție poimâine”.
Ilie Bolojan va fi președintele interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis
Ilie Bolojan, din poziția de președinte al Senatului, va deveni președintele interimar al României. În această calitate, el va exercita atribuțiile constituționale de președinte, însă: nu poate dizolva Parlamentul; nu poate iniția referendum; nu poate adresa mesaje Parlamentului cu privire la cele mai importante probleme ale națiunii. De asemenea, odată cu preluarea interimatului funcției de președinte al României, Ilie Bolojan va trebui să demisioneze din fruntea Senatului, dar și din fruntea PNL.