În prezent inspectoratul este constituit şi funcţionează potrivit prevederilor Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza organigramei aprobată prin Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. I/1897 din 09.11.2015, precum şi a Statului de organizare, aprobat prin Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. 262 din 05.12.2023, cu modificările și completările ulterioare.
În îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor specifice, inspectoratul prin structurile subordonate acestuia cooperează cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu structuri din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională şi cu alte instituţii ale statului, cu organizaţii, instituţii şi autorităţi ale administraţiei publice locale din zona de responsabilitate, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale, cu alte persoane juridice, precum şi cu persoane fizice, în condiţiile legii.
Anul 2024, a fost caracterizat prin mobilitatea ridicată a persoanelor, atât din ţară cât şi din străinătate în zonele cu destinaţie de agrement, fiind influenţată de contextul socio-politic intern, prin provocările determinate de creșterea manifestărilor în spațiul public, caracterizate prin diversitate şi complexitate, fapt ce a impus adaptarea activităţilor şi misiunilor din competenţa Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu, astfel încât să fie asigurată, prin realizarea unei abordări instituţionale preventive, proactive şi reactive, capacitatea operaţională necesară menţinerii climatului de siguranţă publică şi gestionării situaţiilor de urgenţă.
Totodată, anul 2024 a fost un an realmente intens din punct de vedere electoral în România cu desfășurarea a trei scrutinuri electorale majore cu un impact semnificativ asupra domeniului ordinii și siguranței publice.
OBIECTIVE AVUTE ÎN ATENȚIE ÎN PERIOADA EVALUATĂ
În anul 2024, structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu au fost implicate în executarea misiunilor specifice, concretizate în ansamblul măsurilor întreprinse şi al activităţilor desfăşurate pentru apărarea ordinii și liniștii publice, a normelor de conduită civică, regulilor de convieţuire socială, protejarea şi respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.
- Resurse umane
Pe parcursul anului 2024, la nivelul inspectoratului au fost desfășurate procedurile de concurs prin încadrare directă sau rechemare în activitate, pentru 2 funcții de ofițer, 9 funcții de subofițer și 1 de personal contractual.
– au fost efectuate 9 încadrări din sursă externă;
– au fost repartizați pentru serviciu în unitate 7 absolvenți ai școlilor militare de subofițeri;
– au sosit în unitate 2 ofițeri și 9 subofiţeri.
Totodată, în anul 2024, inspectoratul a suferit şi pierderi, după cum urmează:
– au trecut în rezervă 13 subofiţeri și 2 personal contractual;
– au fost mutaţi din unitate, în interesul serviciului, 1 ofiţer și 1 subofițer.
– un subofițer a decedat, pe timpul executării serviciului.
Având în vedere aceste aspecte, încadrarea numerică a personalului militar şi contractual la data de 01.01.2025 este în procent de aproximativ 82%.
REALIZĂRI ÎN DOMENIILE DE COMPETENȚĂ
- Pe linie de ordine şi siguranţa publică
- Asigurarea ordinii publice
În cursul anului 2024,au fost executate 600 misiuni de asigurare a ordinii publice în creștere cu 207,69% ( +405 misiuni), față anul precedent.
Pe categorii de misiuni, situaţia se prezintă astfel: La manifestări de protest (marşuri, pichetări, mitinguri etc.): 2 misiuni / 15 jandarmi;
- manifestări comemorativ-religioase: 102 misiuni / 349 jandarmi;
- manifestări cultural-artistice: 41 misiuni / 632 jandarmi;
- manifestări promoțional-comerciale: 17 misiuni / 136 jandarmi;
- manifestări de protest (marşuri, pichetări, mitinguri etc.): 8 misiuni/ 112 jandarmi;
- manifestări sportive: 5 misiuni / 30 jandarmi;
- vizite oficiale: 4 misiuni / 31 jandarmi.
- asigurarea măsurilor de ordine publică și monitorizarea deplasării organizate a grupurilor de cetățeni israelieni/pelerini hasidici pe timpul tranzitării jud. Giurgiu: 4 misiuni / 33 jandarmi
- acțiuni de asigurare executate premergător, pe timpul și ulterior desfășurării alegerilor:419 misiuni/ 2.591 jandarmi după cum urmează:
- acțiuni electorale pe timpul campaniei electorale: 140 misiuni/ 644 jandarmi.
- asigurare măsuri de protecție și ordine publică la sediul Biroului Electoral de Circumscripție Județean nr. 19 județul Giurgiu și la sediul Biroului Electoral Județean Giurgiu: 155 misiuni / 432 jandarmi;
- asigurare protecție materiale electorale pe timpul transportului: 12 misiuni/ 37 jandarmi.
- asigurare protecție locuri depozitare material electorale: 57 misiuni/ 112 jandarmi.
- asigurare protecție buletine de vot pe timpul transportului premergător desfășurării alegerilor: 3 misiuni/ 192 jandarmi.
- asigurare protecție secții de votare premergător desfășurării alegerilor: 3 misiuni/ 192 jandarmi.
- asigurare măsuri de ordine publică la secțiile de votare pe timpul desfășurării alegerilor: 3 misiuni/ 240 jandarmi.
- asigurare măsuri de ordine publică la secțiile de votare ulterior desfășurării alegerilor: 3 misiuni/ 240 jandarmi.
- asigurare protecție buletine de vot pe timpul transportului ulterior desfășurării alegerilor: 12 misiuni/ 271 jandarmi.
patrule autospeciale de intervenții la alegeri: 31 misiuni/ 231 jandarmi
- Acţiuni de intervenţie
A. capacităţi de intervenţie:
În cursul anului 2024 au fost asigurate 3.259 rezerve de intervenţie , cu un efectiv de 10.242 jandarmi din care:
- 1.628 rezerve de intervenţie cu un efectiv de 5.115 jandarmi;
- 607 rezerve de intervenție antiteroristă cu un efectiv de 2.581 jandarmi,în zona obiectivelor din competență și pentru monitorizarea transporturilor speciale, de bunuri sau valori aflate în tranzit pe teritoriul județului Giurgiu;
- 1.024 rezerve de intervenție cu un efectiv de 2.546 jandarmi, în zona obiectivelor din competență.
- 607 rezerve de intervenție antiteroristă cu un efectiv de 2.581 jandarmi,în zona obiectivelor din competență și pentru monitorizarea transporturilor speciale, de bunuri sau valori aflate în tranzit pe teritoriul județului Giurgiu;
B. acţiuni de intervenţie la apeluri sesizate prin S.N.U.A.U. 112:
În anul 2024 s-au executat 707 misiuni pentru acțiuni de intervenție la apeluri sesizate prin S.N.U.A.U.112, ,cu un efectiv de 2.423 jandarmi.
1.3 Participarea la menţinerea ordinii publice
Misiunile de menţinere a ordinii publice s-au executat în conformitate cu evoluţia situaţiei operative existentă la nivelul judeţului Giurgiu, a prevederilor Ordinului M.A.I. nr. 60/2010, a actelor normative de rang juridic superior, a planurilor de măsuri/acţiuni şi a analizei rezultate în urma ședințelor operative în cadrul Grupei de Coordonare și Trasare a Sarcinilor, sens în care au fost constituite atât patrule mixte cât şi patrule de jandarmi independente ce au acționat în sistem integrat.
Astfel, în cursul anului 2024 au fost executate 8.218 misiuni de menţinerea ordinii publice, cu un efectiv de 18.521 jandarmi, din carepatrule de ordine publică în zona instituţiilor de învăţământ: 863 misiuni / 2.532 jandarmi.
- Participarea la misiuni în cooperare cu alte structuri
Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu, ca instituția specializată a statului, execută o serie de misiuni care se situează în zona de congruență dintre atribuțiile a două sau mai multe instituții, cooperarea /colaborarea dintre acestea realizându-se în baza documentelor de cooperare /colaborare încheiate în acest sens.
În cursul anului 2024, în baza planurilor de cooperare şi a protocoalelor de colaborare încheiate cu structuri ale M.A.I./ alte instituții ale statului, s-au executat 887 misiuni, cu un efectiv de 13.662 jandarmi. Particularizând pe linia cooperăriicustructuri ale M.A.I.,au fost executate 796 misiuni/acțiuni cu un efectiv de 13.265 jandarmi,din caredoarcu Biroul pentru Imigrări/ C.R.P.C.S.A. Giurgiu: 365 acţiuni/ 1.561 jandarmi.
1.5 Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale a avut următoarele direcții de acțiune principale:
- desfășurarea în condiții normale ale adunărilor publice și manifestărilor sportive;
- focalizarea activităţii preventive în principal pe elementele criminogene din societate;
- creșterea gradului de siguranță al cetățeanului, prin desfășurarea de acțiuni preventive în spațiul public, menținerea unui climat de ordine publică, gestionarea în bune condiții a evenimentelor de amploare cu număr mare de participanți, precum și asigurarea unei capacități de intervenție, la producerea unor acte de tulburare a ordinii publice sau a unor situații de urgență;
- intensificarea activităţilor circumscrise prevenirii şi combaterii infracţiunilor stradale, a faptelor antisociale, în zonele publice, în instituţiile de învăţământ.
În anul 2024, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Giurgiu, a executat un număr de 178 de acţiuni preventive, cu un efectiv de 441 jandarmi, din care 107 acţiuni au fost executate independent şi 71 au fost executate în sistem integrat cu I.P.J. Giurgiu (Biroul Siguranță Școlară și Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității), Agenția Națională Antidrog – C.P.E.C.A. Giurgiu şi încolaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu.
Acţiunile preventive au avut un număr total de 7.604 beneficiari, fiind distribuite un număr de 798 de materiale informative cu mesaje preventive (pliante, flyere, bannere și afişe).
Rezultate obţinute cu ocazia executării misiunilor
În domeniul combaterii fenomenului infracţional, în cursul anului 2024 au fost constatate un număr de 211 infracţiuni fiind identificaţi 236 autori, din care:infracţiuni constatate independent: 54 infracțiuni cu 78 autori, respectiv infracţiuni constatate în cooperare cu structurile poliţiei: 157 infracțiuni cu 158 autori.
În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, în anul 2024, efective din cadrul I.J.J. Giurgiu au aplicat pe timpul executării misiunilor specifice 2.025 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.327.550 lei.
Doresc să reliefez faptul că patrulele de jandarmi prezente în zona unităților de învățământ, pe timpul executării misiunilor specifice, au aplicat un număr de 404 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 76.150 lei.
- Pe linia pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Giurgiu a asigurat paza a 17 obiective de importanță pentru buna funcționare a statului și 1 obiectiv pentru paza, supravegherea și intervenția la conductele de transport produse petroliere şi la instalaţiile aferente acestora, fără a fi constate probleme sau deficiențe în acest sens.
- Organizarea şi executarea misiunii de pază a transporturilor produselor cu caracter special
Inspectoratul a asigurat paza transporturilor de produse cu caracter special în folosul unităţii precum şi în beneficiul a 9 societăţi comerciale cu care sunt încheiate contracte de prestări servicii.
Astfel, în anul 2024, a fost asigurată paza unui număr de 471 autovehicule ce conțineau produse cu caracter special, sens în care au fost executate 194 de misiuni pentru paza transporturilor de produse cu caracter special, cu un număr de 759 efective de jandarmi, fiind folosite un număr de 126 autospeciale pentru însoțirea acestora.
Urmare a misiunilor executate în cursul anului 2024, au fost virate la bugetul de stat sume în valoare totală de 845.787,35 lei, astfel că pot aprecia că Jandarmeria nu este doar un furnizor de securitate în cadrul comunității giurgiuvene cât și un contributor la bugetul de stat.
- Organizarea şi executarea misiunii de pază a transporturilor de bunuri şi valori
În anul 2024 a fost asigurată paza unui număr de 90 transporturi de bunuri şi valori în beneficiul Trezoreriei Giurgiu şi în beneficiul propriu, fiind folosite un număr de 196 efective de jandarmi.
2.5 Organizarea şi executarea misiunii de pază, supraveghere şi intervenţie la conductele magistrale transport produse petroliere şi instalaţiile aferente acestora
În anul 2024, au fost constituite un număr de 365 patrule de supraveghere, cu un număr de 1.766 efective de jandarmi, care au acționat în vederea prevenirii şi combaterii infracţiunilor specifice din zona conductelor magistrale de transport produse petroliere, iar complementar asigurarea unui climat de ordine pe traseele de deplasare.
FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE
1. PROIECTE ÎN IMPLEMENTARE
Proiectul “Safeguarding biodiversity and combating poaching” – BioGuard,finanțat prin Programul Interreg VI-A România – Bulgaria 2021 – 2027, astfelInspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu este Partener 2 în cadrul proiectului, alături de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu– Partener lider, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu – Partener 3 şi Agenția Executivă pentru Pescuit și Acvacultură din Bulgaria – Partener 4;
Bugetul proiectului este de 3.499.630,11 euro, din care 450.000 euro reprezintă partea instituţiei noastre;
2. PROIECTE ÎN EVALUARE
Proiectul “Instalarea de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile la I.J.J. Giurgiu – punct de producție municipiul Giurgiu, strada București, nr. 57, județul Giurgiu” depus spre finanțare prin Fondul de Modernizare Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
Bugetul proiectului este de 973.039,59 lei, solicitat în totalitate din asistenţa financiară nerambursabilă.
Proiectul “Creşterea eficienţei energetice, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru transportul agentului termic şi a apei calde menajere la clădirea 45-315-01 –sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu”, depus spre finanțare prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
Bugetul proiectului este de 8.633.180,48 lei.
- DIFICULTĂȚII IDENTIFICATE
Cu toate că perioada analizată se remarcă prin îndeplinirea obiectivelor stabilite, au fost identificate neajunsuri și greutăți, care pot constitui riscuri în activitatea ulterioară, dintre care se exemplificăm:
- deficitul de personal înregistrat la nivelul structurilor de ordine publică, raportat și la deficitul de personal înregistrat la nivelul structurilor de pază și protecție instituțională, unde s-a luat măsura desemnării unor cadre din cadrul structurilor de ordine publică pentru executarea activității de pază și protecție instituțională pentru a asigura executarea în condiții optime a acestui tip de misiuni.
- acumularea orelor suplimentare efectuate de personalul structurilor operative și imposibilitatea acordării în totalitate a recuperărilor în vederea refacerii capacității de muncă.
- CONCLUZII
Rezultatele obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu în anul 2024 sunt o consecință a flexibilității în fața provocărilor determinate de evoluția tot mai accelerată a evenimentelor.
Efortul instituției de gestionare eficientă a resursei umane a produs o serie de efecte la nivelul acțiunilor executate de către structurile inspectoratului, pornind de la nevoia de reducere a deficitului de personal pe segmentul misiunilor de ordine publică și continuând cu necesitatea adaptării măsurilor de pază instituite, dar și dezvoltarea instituțională în ritm cu nevoile societății.
În anul 2025, prioritățile instituționale vor fi orientate pentru îndeplinirea obiectivelor propuse în cadrul procesului de consolidare, ținând cont de necesitatea continuării unor procese deja în derulare, dar și de nevoile identificate ulterior, scopul final fiind de furniza un sentiment de siguranță în rândul cetățenilor giurgiuveni.