Actualitate

Activitatea ITM Giurgiu, pe luna iunie

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

 • Controlul preventiv în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

În luna iunie 2017 au fost efectuate 89 acţiuni de control fiind aplicate un număr de 156 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în valoare de 10.000 lei şi un număr de 154 avertismente, numărul angajatorilor sancţionaţi fiind de 69.
Principalele acţiuni care s-au desfasurat in luna iunie 2017 au fost:
– Campanie naţională privind verificarea modului în care angajatorii previn căderile de la înălţime în șantierele temporare și mobile.
– Acţiune de conștientizare și control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conținut de silice cristalină.
– Inspecții privind verificarea măsurilor stabilite prin procesele verbale de cercetare a evenimentelor.
– Acţiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10 – 49 lucrători).

 • Analiza accidentelor de muncă

În luna iunie 2017 a fost comunicate un număr de 4 evenimente la ITM Giurgiu de către angajatori, 3 cu incapacitate temporara de munca si un accident usor, dupa cum urmeaza:

 • Salariatul D.S., incercand sa decupeze cu un cutter o cutie in care erau depozitati pepeni verzi, pentru a facilita accesul clientilor la marfa, s-a ranit cu lama acestuia la doua degete ale mainii drepte.
 • In timpul lucrarilor de intretinere efectuate in perimetrul sondei 4310, salariatul C.F. a fost lovit la sold de cupa unui buldoexcavator, care executa lucrari de mutare a pietrisului. In urma impactului, acesta a cazut la pamant suferind multiple leziuni la fata si la cap
 • Accident rutier, produs pe raza localitatii Mihailesti. In timpul deplasarii catre locul de munca, masina condusa de catre salariatul D.C. a intrat in coliziune cu un alt autoturism. In urma impactului, salariatul acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral minor.
 • In timp ce se deplasa cu masina de serviciu, pe scaunul din dreapta soferului, din cauza nepurtarii centurii de siguranta, la o frana brusca a masinii, salariata C.M. s-a lovit cu capul de bordul masinii, suferind leziuni minore.

În domeniul relaţiilor de muncă
În luna IUNIE 2017, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Relaţii de Muncă au efectuat un număr de 57 controale la angajatori de pe raza Municipiului şi Judeţului Giurgiu, dispunând un număr de 124 măsuri pentru remedierea unor neconformităţi faţă de normele legale şi aplicând un număr de 5 amenzi contravenţionale, în valoare totală de  28.000 lei.
În privinţa depistării şi combaterii muncii fără forme legale, inspectorii de muncă din cadrul ITM Giurgiu, au efectuat controale privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate, la agenţii economici de pe raza Municipiului şi Judeţului Giurgiu, la 3 angajatori au fost depistate 8 persoane fără forme legale de angajare (8 bărbaţi), fiind aplicate două sancţiuni în valoare de 10.000 lei fiecare şi întocmită o sesizăre la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu cu privire la săvârșirea unor fapte de natură infracțională, astfel:
Principalele deficienţe constatate cu ocazia controalelor efectuate în această lună, au fost:

 • neîncheierea contractelor de muncă, pentru persoanele identificate la lucru fără forme legale,
 • netransmiterea în REVISAL a datelor referitoare la salariaţii nou angajaţi,
 • netransmiterea modificărilor la REVISAL,
 • neacordarea concediilor legale de odihnă,
 • neacordarea drepturilor salariale,
 • necompletarea corectă a pontajelor,
 • nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă,
 • nerespectarea prevederilor legale referitoare la durata timpului de muncă, munca suplimentară şi cele referitoare la repausul săptămânal, munca pe timp de noapte, etc.

pentru acestea fiind dispuse o serie de măsuri cu termene de realizare.
 
 
Daniela RUSE
INSPECTOR ŞEF

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!