Educație La zi Social

Alegerile locale 2020 se vor desfășura în condiții speciale, în contextul pandemiei de coronavirus. Au fost stabilite reguli pentru prevenirea răspândirii virusului

Alegerile locale 2020 se vor desfășura în condiții speciale, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, au fost stabilite reguli pentru prevenirea răspândirii virusului.

Prin Hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă, Executivul a stabilit regulile care trebuie respectate la alegerile locale din 27 septembrie.

Purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegații acreditați, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare și așa mai departe.

De asemenea, este prevăzută distanțarea fizică de minimum un metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților, dar și dezinfecția sediilor secțiilor de votare.

Totodată, primarii trebuie să asigure circuite separate de intrare și ieșire din secții, pe cât posibil. Administrația locală este obligată să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, iar personalul tehnic să ia temperatura alegătorilor și să îi îndrume pe aceștia.

Astfel, în sala de vot vor putea fi, simultan, doar 5 alegători.

„Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura să numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.
Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane”, se arată în hotărâre.

Alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșire din acesta.

Pentru a fi identificați, alegătorii vor fi nevoiți să renunțe la mască:

„Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile. În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura”, se mai explică în hotărâre.

Hotărârea mai stabilește că alegătorii își vor aplica singuri ștampila „VOTAT”:

„După exercitarea dreptului de vot, alergătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secției de votare, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea VOTAT, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.”

În cazul urnelor mobile, cei care le însoțesc trebuie să poarte mască și mănuși, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. De asemenea, potrivit HG, urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât Covid-19.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

1 comentariu

Alegerile locale 2020 se vor desfășura în condiții speciale, în contextul pandemiei de coronavirus. Au fost stabilite reguli pentru prevenirea răspândirii virusului – www.giurgiuonline.com 25 septembrie 2020 at 0:21

[…] post Alegerile locale 2020 se vor desfășura în condiții speciale, în contextul pandemiei de coronavi… appeared first on Informatia de […]

Răspunde

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!