La zi

Am epuizat capacitatea de a exporta forţă de muncă

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, este de părere că românii au tot dreptul să călătorească şi să muncească în celelalte state ale Uniunii Europene.

Într-o intervenţie live la BBC West Midlands, zilele trecute, Jinga a precizat că românii care au ales Marea Britanie nu cer decât să beneficieze de acelaşi statut de care se bucură ceilalţi cetăţeni europeni, inclusiv britanicii care trăiesc în România.

Citând un sondaj realizat recent de către BBC, ambasadorul Ion Jinga a subliniat că românii care ar intenţiona să vină în Regatul Unit ar face acest lucru doar pe baza unei oferte ferme pentru un loc de muncă şi că majoritatea acestora au studii superioare, un loc de muncă şi resurse financiare superioare celorlalţi imigranţi din Marea Britanie. Pe de altă parte, oficialul român nu a ignorat faptul că România şi-a cam epuizat capacitatea de a exporta forţă de muncă, prezenţa cetăţenilor noştri fiind acum imperios necesară acasă, pentru a susţine creşterea economică.

Ion Jinga a răspuns şi comentariilor nu tocmai confortabile venite din partea  unor europarlamentari britanici care nu ne văd cu ochi buni. Jinga a precizat nici mai mult nici mai puţin: ”În ţara care a dat, acum opt secole, Magna Carta Libertatum, xenofobia nu ar trebui să-ţi găsească loc. Implicit, raţiunea ar trebui să prevaleze în faţa abordărilor emoţionale atunci când vorbim de libera circulaţie a persoanelor în interiorul UE.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!