Actualitate

"Autismul este o realitate, iar noi, împreună, îl putem învinge!"

2-apr-raa-img2 aprilie – Ziua Internaţionala de Conştientizare a Autismului. Această zi a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite în 2007, pentru a atrage atenția întregii lumi asupra problematicii autismului.

Doar trei probleme de sănătate sunt recunoscute cu propria lor zi de către Organizația Națiunilor Unite, iar autismul este una dintre ele.

Activitățile organizate în această zi au ca scop creșterea gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la autism și transmiterea de informații despre importanța diagnosticării precoce și a intervenției timpurii. Totodată sunt puse în lumină talentele unice și abilitățile persoanelor cu autism.

Peste tot în lume, mii de cladiri importante și case sunt iluminate în albastru pentru a susţine milioane de persoane și familii din toată lumea afectate de autism

Din păcate, în România, încă nu avem o legislaţie clară, unitară, care să reglementeze drepturile persoanelor cu autism, încă nu există o infrastructură solidă de servicii şi intervenţii specializate care să le ajute să-şi crească abilităţile pentru a fi autonome şi nu există nici disponibilitatea alocării fondurilor necesare dezvoltării acestor servicii. Nu în cele din urmă, paradoxal, deşi avem o lege a învăţământului incluzivă, care promovează accesul neîngrădit la educaţie al tuturor persoanelor, copiii şi tinerii cu autism încă au acces limitat la învăţământul de masă.

“Este nevoie de conştientizarea problemei la nivelul autoriăţăţilor, de voinţă politică pentru reglemenăari legislative, pentru programe şi alocări bugetare şi, nu în ultimul rând, este nevoie de schimbări profunde la nivelul mentalităţii generale care încă nu are exercţtiul de a respecta diversitatea. Autismul este o afecţiune despre care nu se poate vorbi în termeni de eradicare, însă cu intervenţii specializate şi cu sprijinul comunităţii, se pot schimba multe. Împreună spunem STOP discriminării şi să facem viaţa mai frumoasă acestor copii şi familiilor lor! Autismul este o realitate, iar noi, împreună, îl putem invinge!”, a declarat Mariana Mitroi, reprezentant al Asociaţiei „Prietenii de lângă tine”.

InfoPress

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!