Actualitate

Autorii scandalului, prinși de polițiști cu droguri și deferiți organelor competente

  • Autorii scandalului prinși de polițiști cu droguri si deferiti instituțiilor competente.
  • Pistolul găsit de jandarmi cu câteva zile inainte asupra criminalului era de jucărie

După ce în presă au apărut o serie de critici la adresa conducerii Poliţiei Giurgiu, cum că nu ar fi luat măsuri faţă de dealerii de droguri din Giurgiu, unul dintre ei fiind suspectat că l-a omorât pe un tânăr,  poliţiştii giurgiuveni au reacționat pentru ca giurgiuvenii să afle cum au stat lucrurile. IPJ GIURGIU vine cu următoarele precizări:

1.În legătura cu infracțiunea de omor comisa la data de 13.08.2018
La data de 13.08.2018 un tânăr de 22 ani, din municipiul Giurgiu a rănit mortal cu un cuțit un alt tânăr giurgiuvean, de 22 ani, în urma unui conflict spontan produs între mai multe persoane. La ora actuală, autorul este cercetat în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunii de omor.
Datele au fost transmise publicului printr-un comunicat oficial și preluate de mai multe entități media.
https://gr.politiaromana.ro/ro/comunicate/tanar-giurgiuvean-retinut-si-cercetat-pentru-omor
Anterior comiterii acestei fapte grave, la data de 04.06.2018, respectiv 09.07.2018, polițiștii giurgiuveni, în timpul activităților specifice, i-au depistat pe unii dintre cei implicați în evenimentul sus-menționat având asupra lor substanțe suspecte a fi din categoria celor psihoactive.
În ambele situații s-a întocmit documentația necesară care a fost înaintată la SCCO Giurgiu, singura instituție care, cu delegarea DIICOT, poate instrumenta astfel de dosare.
Privitor la aceste aspecte, datele au fost comunicate public pe pagina de internet a unității.
https://gr.politiaromana.ro/ro/stiri/cinci-tineri-din-municipiul-giurgiu-surprinsi-de-politisti-cu-11-pachetele-suspecte-de-a-fi-etnobotanice-asupra-lor
Tot anterior, la data de 08.06.2018, polițiștii giurgiuveni au depistat în trafic o persoană de 24 ani, din Giurgiu, apropiat al celor în cauză, în timp ce conducea auto, fiind sub influența drogurilor.
Datele au fost transmise în comunicat public.
https://gr.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/inca-un-tanar-depistat-conducand-un-autoturism-aflandu-se-sub-influenta-substantelor-psihoactive
In ziua de 10.08.2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Giurgiu au preluat o constatare a IJJ Giurgiu privind un pistol, fără încărcător, depistat intr-un autoturism condus de un tânăr de 22 ani, din Giurgiu.
În acest sens, s-a întocmit dosar penal, urmând a se da o soluție legală prin unitatea de parchet.
Din primele verificări a rezultat că pistolul este de tip “airsoft”, fapt ce nu atrage răspunderea penală a deținătorului, cu atât mai puțin nu se pune problema luării unei măsuri preventive de reținere si/sau arestare.
2.Competenta materială de investigare și cercetare a traficului si consumului ilicit de droguri.
Conform normelor legale în vigoare, în acest moment, polițiștii din cadrul IPJ Giurgiu nu au competența să investigheze și să cerceteze infracțiunile la regimul traficului și consumului ilicit de droguri.
Singurele instituții competente în materie sunt DIICOT- Biroul Teritorial Giurgiu și SCCO Giurgiu, structura a BCCO București.
În acest sens, nu polițiștii din cadrul IPJ Giurgiu sunt cei care pot lua măsuri preventive, inclusiv reținere, la regimul drogurilor.
Toate aceste aspecte au fost comunicate public în repetate rânduri, inclusiv cu ocazia conferințelor de presă.
https://gr.politiaromana.ro/ro/comunicate/cetatean-englez-depistat-conducand-sub-influenta-substantelor-psihoactive
http://www.valahiatv.ro/sedinta-colegiului-prefectural-26-04-2018/
3.Traficul și consumul ilicit de droguri a fost și este în permanență în atenția polițiștilor giurgiuveni.
Deși, IPJ Giurgiu nu are competența de investigare și cercetare a infracțiunilor la regimul drogurilor, polițiștii din cadrul acestei structuri desfășoară activități pe mai multe linii, legate de acest fenomen:
A. Constatarea de infracțiuni de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive.
Astfel, in primele 6 luni ale anului 2018 au fost constatate 33 de infracțiuni, față de 3 în aceeași perioadă a anului trecut.
Privitor la depistarea conducătorilor auto care au consumat droguri, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și-a stabilit un obiectiv clar de intolerabilitate și focalizare, pentru ca traficul rutier să se desfășoare în siguranță in județul nostru.
B. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, în principal, prin structura de prevenire desfășoară activități preventive, în zonele de interes.
Practic, IPJ Giurgiu completează activitățile preventive ale structurilor specializate.
În țara noastră, structura specializată în prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri este Agenția Națională Antidrog, structură subordonată nemijlocit Ministerului Afacerilor Interne.
La noi în județ funcționează Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, structură subordonată Agenției Naționale Antidrog.
C. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu sprijină permanent structurile de combatere și prevenire antidrog care acționează în județul Giurgiu, atât din punct de vedere operativ, dar și prin diseminarea către ei a datelor obținute în activitățile curente.
4.Initiativa pentru monitorizarea activității pe linie antidrog în județul Giurgiu.
Conform Hotărârii nr. 2/01.02.2018, a Colegiului Prefectural, pentru eficientizarea activității antidrog s-a constituit o comisie de monitorizare din care fac parte instituțiile competente în materie, precum IPJ, IJJ, ISJ, DGASPC, CPECA și UPU.
Trimestrial, comisia prezintă în ședință de colegiu rezultatele obținute de fiecare instituție în parte. La prezentarea materialului a fost prezentă și presa.
http://www.valahiatv.ro/sedinta-colegiului-prefectural-26-04-2018/

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!