Actualitate

Bilant pozitiv: 2017 a fost un an cu rezultate bune pentru DAJ Giurgiu

Directia pentru Agricultură Giurgiu pentru a prezentat bilantul pentru anul 2017, la începutul acestei săptămâni.
Astfel, directorul executiv al DAJ Giurgiu, Stelea Coşoi a anuntat că 2017 a fost un an cu recolte bogate şi cu rezultate bune în ce priveşte absorbtia fondurilor. Potrivit acestuia, acordarea la timp a subventiilor pentru agricultură, respectiv a ajutoarelor de stat a contribuit la atingerea angajamentelor asumate.
Programe de sprijin pentru fermieri
DAJ Giurgiu desfăşoară şi programul de sprijinire a produselor de tomate în spatii protejate. Acest program, reglementat prin HG nr 39/2017 reprezintă o reuşită fiind apreciat de agricultori. La Giurgiu, s-au înscris 1301 producători, beneficiari ai ajutorului de 3.000 euro. De altfel, ne situăm pe locul 2, la nivel national.
Un alt program sustinut de Directia Agricolă este cel de sustinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii. Potrivit HG 500 din 2017, cresctorii de ovine vor primi 1 leu pe kilogram pentru lîna comercializată. Şi aici s-au înscris 74 de crescători de animale.
De asemenea, DAJ Giurgiu are sustinere şi pentru programul de dezvoltare a raselor de suine româneşti – Bazna şi Mangalita , precum şi pentru cel de amenajări pastorale.
La toate acestea se adaugă şi dezvoltarea agriculturii ecologice; unde sunt înscrişi 31 de operatori.
Recolte bogate la culturile agricole
În 2017, s-au realizat productii foarte bune. La grâu, productia medie a fost de 4700 kg/ha, la orz, 4500 kg/ha, la mazăre boabe , 3500 kg/ha. Şi pentru anul 2018 sunt semne că productiile vor fi bune, sustin specialistii DAJ Giurgiu referindu-se la stadiul actual al culturilor înfiintate.
Reabilitarea infrastructurii de irigatii, o preocupare
În ceea ce priveşte sistemul de irigatii, Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din România dispune de fonduri importante.
Formare profesională, consultantă şi sprijin în elaborarea proiectelor
Fiind acreditată ca furnizor de formare profesională, DAJ Giurgiu a organizat mai multe cursuri de pregărire pentru aproape 150 de giurgiuveni, activitate ce va continua şi în 2018.
Pe lângă formare profesională, specialistii DAJ au acordat consultantă şi sprijin în elaborarea proiectelor cu finantare europeană.

M. M.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!