Actualitate

CCR a decis: Angajarea răspunderii Guvernului Orban pe Legea Bugetului de Stat este constituțională!

Era de asteptat! Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de PSD împotriva adoptării de către Guvernul Orban a Legilor Bugetului de Stat pe anul 2020 şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, prin asumarea răspunderii.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins cererile formulate de preşedintele Senatului şi de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvernului României în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”, transmite Curtea Constituțională.

Referitor la acest subiect, viceprim-ministrul Raluca Turcan a declarat că procedura de angajare a răspunderii a fost o urgență absolută, pentru ca țara să aibă de la 1 ianuarie un buget adoptat.

„Am ajuns în această situație excepțională pentru că Guvernul Dăncilă nu a respectat Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, care obligă Executivul să construiască bugetul până la 1 noiembrie și să îl aducă în Parlament înainte de 15 noiembrie. În mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, Guvernul Orban a adoptat o rectificare bugetară dificilă, a plătit toate facturile restante și și-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului de Stat și Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru 2020”, a mai spus Raluca Turcan.

In concluzie, PNL a obținut, astfel, o victorie majoră la CCR, care poate fi catalogata, în fapt, o victorie a economiei românești, care în sfârșit începe să devină stabilă și predictibilă.

Prin asumarea raspunderii pe Legile Bugetului de Stat și cel al Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat declarate constituționale, România a avut un buget în vigoare încă din primele zile ale anului 2020. Este pentru prima dată, în ultimii ani, când autoritățile locale au putut să-și construiască bugetele locale și să-și programeze toate cheltuielile încă de la începutul anului.  

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!