Actualitate

Ce măsuri sunt luate la Giurgiu, aflat sub cod galben de inundaţii din cauza Dunării

04a_inundatiiÎn contextul atenţionării hidrologice pentru creşteri de debite şi niveluri ale fluviului Dunărea, Comitetul judeţean pentru situaţii de Urgenţă Giurgiu s-a întrunit în şedinţă extraordinară în data de 19 mai şi s-au aprobat prin Hotărârea nr. 6 din 19.05.2014 următoarele măsuri ce se impun în vederea prevenirii situaţiilor de urgenţă specifice riscului la inundaţii.
*Se constituie două comisii formate din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu, Sistemului de Gospodărire a apelor Giurgiu si primăriilor riverane fluviului Dunărea.
Comisiile monitorizează digurile de pe raza comunelor Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, respectiv Oinacu, Gostinu, Prundu si Greaca.
Digurile de pe raza municipiului Giurgiu vor fi monitorizate de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi Poliţia Locală Giurgiu care vor informa imediat Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu despre problemele întâmpinate.

*Se vor pune în funcţiune staţiile de pompare la apariţia unor situaţii de risc iminent care pot afecta infrastructura de îmbunătăţiri funciare, la dispoziţia directorului ANIF-Filiala Giurgiu.
*Primarii localităţilor riverane fluviului Dunărea vor constitui un stoc de minim 1000 litri apa pentru populaţie.
*Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General – Serviciul Comisariatul judeţean Giurgiu vor verifica digurile din punct de vedere al existenţei materialelor (gunoaie) care ar putea obtura canalele de scurgere.
*Reprezentanţii S.T.P.F. Giurgiu vor monitoriza prin observare directa digurile adiacente pichetelor/ posturilor si vor informa operativ SGA Giurgiu despre problemele constatate.
*Se interzic păşunatul şi pescuitul sportiv în zona dig-mal de-a lungul cursului fluviului Dunărea. Primarii vor înştiinţa populaţia şi vor dispune evacuarea animalelor din zona dig-mal. În cazul în care persoanele se vor împotrivi, va fi anunţat prin Serviciul 112 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu care va interveni operativ în zonele respective. Primarii vor purta întreaga răspundere pentru acest lucru.
*Se vor convoca în şedinţă extraordinară CLSU din localităţile riverane fluviului Dunărea şi se va întocmi un Plan de acţiune pentru prevenirea şi diminuarea efectelor situaţiilor de urgenţă care se pot produce din cauza creşterilor de debite şi niveluri ale Dunării. Planul va fi aprobat în şedinţa CLSU şi transmis Secretariatului tehnic al CJSU prin fax la nr. 0246/219125.
*Se vor monitoriza permanent de către reprezentanţi ai primăriilor şi SGA Giurgiu punctele vulnerabile din municipiul Giurgiu şi comuna Gostinu pentru a se putea interveni operativ dacă situaţia o va impune.
*Căpitănia Portului Giurgiu va aduce la cunoştinţa navigatorilor că au obligaţia să reducă viteza de deplasare şi să verifice înălţimea maximă a convoiului în zona Podului Prieteniei.
Din ordinul prefectului judeţului, la toate primăriile din judeţ este asigurat serviciul de permanenţă încă din data de 17.05.2014, iar Dispeceratele SGA şi ISU Giurgiu monitorizează permanent situaţia din judeţ, asigurând şi fluxul informational-decizional.
Sunt pregătite forte, mijloace şi materiale de intervenţie care, la nevoie vor fi dispuse în zonele vulnerabile, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne din judeţ sunt prealertate în vederea realizării intervenţiei operative în cazul în care situaţia o va impune.
La această oră: Râurile interioare care străbat judeţul Giurgiu au regim de curgere normal, nivelurile situându-se sub cota de atenţie. Cota fluviului Dunărea în portul Giurgiu este de 612 cm, în uşoară creştere, cu 28 cm sub cota de inundaţie.
COMUNICAT DE PRESĂ COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ GIURGIU

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!