Astăzi se împlinesc 203 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu, unul dintre fondatorii Partidului Național Liberal. La începutul carierei sale politice, România nu exista ca stat. Când și-a finalizat activitatea politică, România era un stat independent, democratic și avea o economie prosperă.
„Românii nu mai sunt un popor batjocorit ci o nație respectată, pe care Europa va trebui să conteze. Toate aceste rezultate par aproape de necrezut. Românii le datoresc unor oameni, primul dintre ei fiind Ion C. Brătianu”, scria cotidianul francez ”La Liberte” în 1891.
A fost ales deputat în Divanul ad-hoc (1857) şi în Adunarea electivă a Ţării Româneşti (ianuarie 1859). A fost printre cei care au susţinut alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, după ce acesta fusese ales domnitor al Moldovei. Dubla alegere a asigurat Unirea Principatelor.
La 24 mai 1875, s-a numărat printre membrii fondatori ai Partidul Național Liberal, alături de personalități precum Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti.
A fost primul președinte al Partidului Național Liberal şi premierul României între anii 1876 și 1888. În 10 mai 1877, în timpul guvernării liberale, cu Ion C. Brătianu prim-ministru, România și-a proclamat independența. Regele Carol I și Ion C. Brătianu au știut să adapteze politica României la evenimentele internaționale, în contextul revoltelor anti-otomane din provinciile balcanice.
În 1879, Reprezentanţa Naţională a promulgat revizuirea Constituţiei în conformitate cele mai avansate reglementări europene în materie.
Guvernul PNL condus de Ion C. Brătianu a luat măsuri care au schimbat radical faţa României: construirea a 3.000 km de căi ferate şi şosele, înfiinţarea Băncii Naţionale a României (1880), legea electorală din 1884 sau legea pentru încurajarea industriei naţionale (1887).