Actualitate Economic

DAJ Giurgiu: “Fermierii noștri merită ajutorul și sprijinul necondiționat al autorităților. Ei sunt cei ce asigură siguranța alimentară!”

Afirmația aparține secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ștefan, realizată în cadrul întâlnirii de lucru desfășurate marți, 14 aprilie a.c., la sediul DAJ Giurgiu, cu responsabilii județeni ai instituțiilor cu atribuții în domeniul agricol: Direcția pentru Agricultură Județeană, ANIF, OSPA, APIA, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, Oficiul Județean de Plăți pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Oficiul județean de zootehnie, Unitatea fitosanitară.
Principalele subiecte abordate s-au referit la activitatea Ministerului Agriculturii pentru anul 2020, mai cu seama în această perioad ă delicată chiar și pentru agricultură, un domeniu prioritar de guvernarea liberală.
“Pentru buna funcționare a instituțiilor deconcentrate ale Ministerului Agriculturii din teritoriu, în această perioadă dificilă pentru români și, implicit, pentru fermieri, astazi la Giurgiu m-am intâlnit cu toti șefii instituțiilor deconcentrate ale Ministerului Agriculturii. Dupa ce am fost informat de problemele lor, am vizitat piața centrală din Giurgiu pentru a verifica modul de aplicare a prevederilor Ordonanțelor militare nr. 8 și 9 pentru producătorii agricoli. Apoi am verificat si modul de pregătire a campaniei de irigații prin vizita efectuată la stația Gostinu. Fermierii noștri merită ajutorul și sprijinul necondiționat al autorităților. Ei sunt cei ce vor asigura siguranța alimentară”, a declarat Gheorghe Ștefan, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Îmbunătățirile funciare reprezintă una dintre principalele priorități ale guvernului PNL

Din fericire, îmbunătățirile funciare reprezintă prioritatea zero pentru guvernul PNL și vom avea grijă ca toate canalele să aibă apă pe ele! Nu e usor, însa prin munca susținută a tuturor responsabililor nu este imposibil”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ștefan, care a ținut să se asigure direct de la sursă că infrastructura de irigații din zonă este funcțională și face față în această perioadă importantă pentru agricultori.
Astfel, directorul ANIF Giurgiu, Dumitru Ardei, a precizat că de luni, 13 aprilie, se iriga o suprafață de 40 ha în zona UAI Chirnogi. Astfel, canalul de irigații a fost umplut, stațiile verificate. De saptamâna viitoare, se va extinde si la Băneasa. De-a lungul timpului au existat preocupări pentru modernizarea sistemului de îmbunătățiri funciare, exista proiecte in diferite stadii, însa finantarea lor a fost una deficitară, în ultimii 5 ani. “S-a tergiversat mult”, spunea Dumitru Ardei.
Întrucât, îmbunătățirile funciare reprezintă una dintre principalele priorități ale guvernului PNL, secretarul de stat Gheorghe Ștefan a promis tot sprijinul în implementarea proiectelor atât de necesare fiindcă, spunea domnia sa, îi pasa de Giurgiu, îi pasă de giurgiuveni, invitându-l pe directorul ANIF Giurgiu la o întâlnire pe această temă la minister, dupa Sărbatorile Pascale.

APIA, în plina campanie de primire a cererilor

Un interes aparte a aratat Gheorghe Stefan și față de activitatea APIA Giurgiu, interesat fiind de stadiul primirii cererilor pentru subvenția pe suprafață, dar și pentru subvenția la motorină.
Potrivit directorului adjunct, Daniel Ivan, APIA se află în plina campanie, până la acest moment s-au primit 3882 cereri. În 2019 au depus cereri un număr de 12.874 fermieri, pentru o suprfață de 190.478 ha, iar plata s-a realizat în proportie de 99,8%. Nici la plata subvenției la motorină nu sunt probleme, a dat asigurări Daniel Ivan, subliniind buna colaborare cu Instituția prefectului, cu Direcția pentru Agricultura a Județului, precum și cu celelalte autorități implicate.

Analize de laborator pentru loturile semincere și activități de informare

Activitate intensă și la celelalte instituții. De pildă, la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, acum e perioada primirii cererilor pentru înființarea suprafețelor de multiplicare și a analizelor la laborator pentru loturile semincere. Este vorba despre 4000-4500 hectare, spunea Nicoleta Ghincea, coordonatorul acestei activități.
În alta ordine de idei, Unitatea fitosanitară desfășoară activități de informare cu privire la modul de completare a registrelor, urmând apoi controalele pentru verificarea producției la tomate, potrivit coordonatorului acestui segment de activitate, Olimpia Voinea.

Efectivele de animale au scăzut foarte mult, în ultimii ani

A declarat Rodica Rață, reprezentanta Oficiul județean de zootehnie Giurgiu. Cele 6 ferme de porci sunt dezafectate, după pesta porcină africană. Mai exista în județ 3 ferme de păsari, la bovine sunt 7-8 ferme cu efective de peste 200 capete și 20 de exploatații mai mici.
Gheorghe Ștefan a subliniat că și sectorul zootehnic se află în atenția Ministerului Agriculturii care intenționează ca spre acest domeniu să directioneze mai mulți bani, concomitent cu finanțarea altor proiecte, cum ar fi finanțarea abatoarelor mobile si nu în ultimul rând cu îmbunătățirea legislației astfel încât mai multi crescători de animale să aibă acces la pășuni.
Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, gazda întâlnirii, a subliniat în acest sens că județul Giurgiu a finalizat studiul privind amenajamentele pastorale, fiind printre puținele județe. Amenajamentul pastoral reprezinta documentația care cuprinde măsurile tehnice, organizatorice și economice necesare ameliorării și exploatării pajiștilor, în conformitate cu obiectivele de management.

OJFIR, lipsa de personal. OSPA, activitate restrânsă

Cu un volum mare de muncă, reprezentatul OJFIR Giurgiu, Marian Oțetaru, a precizat că resursa umana este insuficientă la nivelul instituției și a cerut sprijin în acest sens. Și la OSPA, activitatea este restrânsă în această perioadă, urmând a fi reluată după ridicarea restricțiilor generate de pandemie, a subliniat Dumitru Constantin, directorul instituției.

După informarea cu privire la activitatea instituțiilor și după notarea problemelor cu care se confruntă fiecare institutie în parte, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ștefan, însoțit de directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochisor, a vizitat piața centrală din municipiul Giurgiu, interesat fiind de modul de aplicare a prevederilor Ordonantelor militare nr 8 si 9 pentru producătorii agricoli.


Apoi, Gheorghe Ștefan s-a deplasat la Gostinu, unde a verificat și modul de pregătire a campaniei de irigații, prin vizita efectuată la stația din zonă .

N. R.: Vom reveni si pe marginea altor teme abordate la sedinta de lucru.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!