Actualitate La zi

Guvernul aprobă monitorizarea cartelelor pre-platite la solicitarea CSAT

telefoaneDupă ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene interzice abuzurile generate de Legea “Big Brother”, Guvernul Ponta aprobă extinderea posibilității de monitorizare strictă a comunicațiilor și în cazul cartelelor pre-plătite.
Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, la debutul ședinței de Guvern, că Executivul va dezbate, la solicitarea CSAT, un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite, care va fi aprobat şi transmis Parlamentului.
Proiectul de lege modifică OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice.
Înainte de aprobare, Ponta a verificat dacă proiectul este în forma în care să poată fi transmis Parlamentului, potrivit solicitării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
“Proiectul de lege, domnul Cotovelea, aţi avansat împreună cu ministrul justiţiei? Putem să-l trimitem la Parlament conform solicitării CSAT?”, s-a interesat premierul, în şedinţa de guvern.
Ministrul a confirmat că proiectul este redactat şi se referă la regimul cartelelor pre-plătite. “Avem inclusiv semnătura ministrului justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului – n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior“, a spus Cotovelea.
Proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.
Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!