Social

Imuni la antibiotice

medicamente-cancerAntibioticele pe care le luăm nu mai au putere împotriva infecţiilor. Au doar efecte secundare, iar microbii rezistenţi fac tot mai multe victime. Acest scenariu apocaliptic pe care ni-l relevă Organizaţia Mondială a Sănătăţii ”într-un un viitor foarte apropiat” nu caracterizează doar România, ci întreaga lume.
Referitor strict la ţara noastră, conf. dr. Gabriel Popescu – unul dintre cei mai autorizaţi specialişti de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase – a declarat de curând că atunci când vorbim de creşterea rezistenţei microbiene la nivel de populaţie vorbim de două cauze.
Una rezidă în consumul excesiv de antibiotice. Cu cât folosim mai multe antibiotice, pe care am ajuns să le luăm precum mentosanele,  cu atât favorizăm mai mult apariţia rezistenţei bacteriene.
A doua cauză ţine de o mutaţie dezvoltată în ultimele decenii. O bacterie cu mecanisme de rezistenţă, care există în intestinul unei persoane, poate să treacă la o altă persoană. Cum? Cât se poate de simplu şi banal. Printr-o strângere de mână, prin atingerea robinetului sau clanţei unei toalete publice. De tot atâtea ori v-aţi expus riscului de a contacta bacterii rezistente.
Pentru alţi germeni, care sunt localizaţi în aparatul respirator, riscul de transmitere este prin tuse sau strănut.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!