Actualitate Anunțuri Comunicate

ITM GIURGIU: COMUNICAT DE PRESĂ –  Temperaturi ridicate

Întrucat în perioada   urmatoare, pe teritoriul României, valul de caldura se va intensifica,astfel incat vremea va deveni caniculara si disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si local va depasi pragul critic de 80 de unitati,  Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu va urmari modul de respectare a prevederilor “Ordonanței de urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.”

În sensul “Ordonanței de urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă,” prin temperaturi extreme ridicate se înteleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăsesc +37 grade Celsius sau corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Administratia Naționala de Meteorologie comunică zilnic zonele în care temperatura, respectiv indicele de temperatură-umiditate, atinge pragurile valorice menționate, precum și zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depășirea acestor praguri.

În conformitate cu prevederile ordonanței sus-menționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

  • Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  • Asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  • Alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locurile umbrite, cu curenți de aer;

Pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:

  • Asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
  • Asigurarea echipamentului individual de protecție;
  • Asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții alesi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • Asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
  • Asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • Trecerea, dupa posibilitati, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite ce se pot solda cu victime, pe parcursul întregii perioade în care se vor înregistra temperaturi ridicate, inspectorii de muncă vor efectua controale la angajatori, pentru verificarea respectării obligațiilor legale pe care aceștia le au.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr.99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2500 lei.

Biroul de presa ITM Giurgiu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!