Economic

Se prăbuşeşte şi China?

Acum câţiva ani, mai mulţi specialişti opinau că în scurt timp, 30% din creditele băncilor chineze vor deveni neperformante, ceea ce va zdruncina din temelii sistemul bancar (nu numai) de aici.

Ceea ce, iată, se întâmplă acum, în anul de graţie 2012. Creditele ajunse la scadenţă şi neplătite au ajuns la un cuantum de 489 miliarde yuani în finalul celui de-al doilea semestru din anul curent. La finalul anului trecut, aceste credite, predispuse să devină neperformante, erau doar de 113 miliarde yuani, ceea ce înseamnă că în doar o jumătate de an, creditele devenite restante au crescut cu 333%. Acestea nu pot fi declarate neperformante încă pentru că definiţia recunoscută pentru creditele neperformante ia în considerare creditele şi dobânzile restante de peste 90 de zile şi/sau cele în cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă de operaţiune ori faţă de debitor.

Chiar dacă nu pot fi considerate credite neperformante, creşterea enormă a acestora este periculoasă pentru că este primul şi cel mai mare semn că sistemul financiar al Chinei este în pragul unui cutremur de proporţii.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!