Sunt culturi speciale ce se pot transforma în afaceri profitabile şi sunt, bineînţeles, inovative. Trufele şi alunele au reprezentat subiectul unui simpozion organizat astăzi, la Ruse, de Centrul de Afaceri din Giurgiu. Au aflat totul despre acest gen de culturi atât fermieri bulgari, cât şi cei români.
La întâlnirea de la Prefectura Ruse, au participat, aşadar membri ai Comisiei Mixte pe Agricultură Româno-Bulgară, înfiinţată în urmă cu 4 ani şi din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor din Giurgiu şi Ruse, fermieri şi alţi oameni de afaceri. La simpozionul de miercuri, 28 mai, din delegaţia română, au făcut parte şi administratorul public al judeţului, Dumitru Beianu, şi deputatul Florian Nicolae. La rândul lor, vecinii bulgari au avut ca reprezentant, la prezidiu, pe directorul Asociaţiei Euroregiunea „Danubius” Ruse-Giurgiu, Lili Ganceva, dar şi pe subprefectul Ailean Karamehmedova. Ea le-a mulţumit organizatorilor pentru că au ales Ruse ca loc de prezentare şi a precizat: „Prezenţa dumneavoastră aici nu poate fi decât o nouă dovadă a activităţii susţinute a celor din Comisia Mixtă pe Agricultură. Suntem interesaţi şi noi dacă asemenea culturi de trufe pot fi înfiinţate şi pe terenurile din districtul Ruse”.
Simpozionul a fost susţinut de reprezentanţii unei firme îndrăzneţe, din Alba Iulia, Il Tartufo Alba, poate singura din ţară care se ocupă cu cultivarea trufelor, a mai multor soiuri de aluni, dar şi cu comercializarea de puieţi de pomi fructiferi. Astfel, cei de la societatea respectivă le-au prezentat, în amănunt, celor prezenţi, totul despre cultivarea trufelor şi nu numai. Este vorba, aşadar, despre o alternativă la culturile tradiţionale. S-a vorbit aplicat despre avantajele, din toate punctele de vedere, legat de asemenea culturi trufiere. „Trufa poate fi cultivată inclusiv pe terenuri mărginaşe, acolo unde altceva nu poate fi plantat. O asemenea cultură durează circa 40-50 de ani, iar costurile de întreţinere a terenului sunt minime. De asemenea, este o cultură ecologică, fiind interzisă folosirea substanţelor chimice”, a spus reprezentantul firmei, Lazăr Mara-Ana.
De asemenea, s-a vorbit pe larg şi despre culturile de alune, pentru produse de calitate comparativ cu marfa venită din Turcia. Mai multe state ale lumii s-au aliat pentru a depăşi producţia ţării menţionate nu doar la cantitate.
Despre importanţa acestui eveniment ne-a vorbit organizatorul, şeful Centrului de Afaceri de la Giurgiu, Clara Mărculescu. Ea a precizat că aceste întâlniri sunt printre rezultatele bunei colaborări româno-bulgare în cadrul comisiei mixte pe agricultură. „Un punct important în cadrul acestor întâlniri, din cadrul Comisiei, personal, am ţinut să fie prezentarea de culturi inovative sau alternative pentru culturile tradiţionale pe care le ştim cu toţii, iar aceasta este o alternativă. Am comasat, astăzi, două întâlniri, una de intrarea a acestei firme pe piaţa din Bulgaria şi, totodată, prezentarea acestei idei de afaceri pentru reprezentanţii agricultorilor din judeţul Giurgiu”, a precizat Clara Mărculescu.
Şi în judeţul Giurgiu ar putea fi speculate asemenea afaceri inovative, mai ales pentru că suntem un judeţ preponderent agrar şi avem suficiente terenuri ce ar putea fi folosite pentru a ne dezvolta, a spus administratorul public al judeţului, Dumitru Beianu. „Chiar dacă nu sunt şanse foarte mari, în acest moment, să fie dezvoltate asemenea afaceri, preocuparea pentru culturile inovative trebuie să crească pentru toţi giurgiuvenii care au o bucăţică de teren, care au un dram de optimism şi care au ambiţie pentru a-şi ridica cu forţe proprii nivelul de trai”, a spus el.
Prezent la eveniment, deputatul Florian Nicolae s-a declarat încântat de ideile exprimate şi a spus chiar că le va duce mai departe, în Parlamentul României. „Consider că iniţiativa agricultorilor din România cu privire la culturile inovative este bine primită şi aici, în Bulgaria, ca peste tot, în Europa. O să discutăm cu membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, să vedem ce părere au şi domniile lor, pentru că mi se pare o soluţie foarte bună, o alternativă la produsele tradiţionale româneşti”, a precizat Nicolae.
Vedeţi imagini şi mai mult din ceea ce s-a spus, miercuri, la Ruse, la ştirile Valahia TV, www.valahiatv.ro, de la ora 19.00.
Cătălina Sfetcu