Actualitate

TABLETA DE CULTURĂ: NICOLAE DĂRĂSCU

Nicolae_DarascuLa 18 februarie 1883, se năștea la Giurgiu pictorul Nicolae Dărăscu. Încă din Școala primară i se descoperă talentul pentru desen. Continuă studiile la Liceul Ion Maiorescu, apoi la Școala de Belle-Arte, din București. Ajunge, apoi, la Academia de Beaux-Arts, din Paris, unde se împrietenește cu Brâncuș.

Revenit în țară, Dărăscu este numit profesor la Academia de Arte Frumoase din București, catedra de desen artistic. Se stinge din viață la data de 4 august 1959.

Cele mai multe din lucrările sale sunt în patrimoniul Muzeului de artă al României, 57 de tablouri, Muzeul colecțiilor, 32 de tablouri. Restul lucrărilor marelui pictor Nicolae Dărăscu se află în posesia unor muzee din țară și peste hotare.barci-la-venetia darascu

Dintre lucrările aflate în patrimoniul Galeriei Naționale menționăm : Vedere din Tulcea, Peisaj din Veneția, Fântână în Dobrogea, Corăbii lângă debarcader, Vara în Deltă, Peisaj din Curtea de Argeș, Casa cu arbori.

La Giurgiu, în orașul său natal, nu există nicio lucrare și niciun alt semn care să marcheze că, aici, a văzut lumina zilei un pictor de mare valoare, Nicolae Dărăscu.

 Emil Talianu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!