Social

Testul Babeş-Papanicolau pentru 330.000 de românce

papa nicolauMinisterul Sănătăţii invită toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani să facă testul Babeş-Papanicolau, test menit a depista cancerul de col uterin. Din nefericire, banii alocaţi sunt suficienţi doar pentru 330.000 de românce. Adică pentru una din 17, deşi din cauza acestei maladii, 6 femei mor zilnic. Respectiv de patru ori mai mult decât media la nivelul Europei.
Chiar dacă nu sunt asigurate, româncele trebuie să meargă la medicul de familie pentru a cere un formular de recoltare, iar ulterior  trebuie să se prezinte într-unul din cele 97 de centre în care se recoltează probele. Rezultatele sunt apoi trimise medicului de familie în decurs de o lună. Dacă rezultatul este pozitiv, pacientele sunt trimise să efectueze investigaţii suplimentare. Dacă rezultatul este negativ, femeile vor fi reprogramate pentru un nou control peste cinci ani.
Programul naţional pestru depistarea cancerului de col uterin a demarat în 2012. De atunci şi până la sfârşitul primului trimestru din 2014, doar 600.000 de femei au efectuat testul.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!