Actualitate

Trei zile de DOLIU naţional!

Drapel-in-bernaSincere condoleante pentru familiile greu încercate după dezastrul petrecut vineri seara în clubul Colectiv din Bucureşti. Acum se caută vinovaţii! E tardiv! 27 de morţi şi 184 de răniţi grav, este bilantul tragediei! Din păcate, constatam în aceste momente cât suntem de neputiinciosi! Iată că principiul păgubos pe care îl aplică autorităţile şi oamenii de afaceri “Merge şi aşa!” nu are mereu corespondent în realitate.  Dumnezeu să aibă grijă de sufletele celor dispăruţi!

Guvernul României a instituit doliu naţional urmare a tragediei în urma căreia au murit 27 de persoane şi alte aproape două sute au fost rănite.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeaşi lege prevede că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

De asemenea, drapelul este coborât şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie le revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi adaptează programul în mod corespunzător. În plus, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate.

Ultima data când în România a fost decretat doliul naţional a fost ziua de 26 iunie 2013, în semn de respect faţă de cei 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul de autocar din Muntenegru. Alte zile de doliu naţional:

– 18 aprilie 2010 a fost declarată zi de doliu naţional, fiind comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

– 3 august 2007, data la care au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, a fost de asemenea declarată zi de doliu național.

– 8 aprilie 2005, cu prilejul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea;

– 14 martie 2004, în memoria cetățenilor români, victime ale atentatelor teroriste din Spania;

– 14 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!