Actualitate

Un pas înapoi! Graţierea şi modificarea codurilor penale, nu au mai fost pe ordinea de zi!

  • Guvernul PSD amână grațierea și modificarea Codurilor penale, după ce președintele Iohannis s-a dus miercuri, 18 ianuarie, la Palatul Victoria, pentru a participa la şedinţa de guvern.
  • Pe site-ul Guvernului nu fusese publicată lista actelor normatice care ar urma să fie discutate, așa cum se procedează de fiecare dată.

Participarea în premieră a preşedintelui Iohannis la o şedinţă de Guvern vine în contextul informaţiilor că Executivul ar urma să adopte prin OUG modificarea unor articole din Codul Penal sau chiar o graţiere.
Preşedintele Klaus Iohannis anunţat, la începutul şedinţei de Guvern pe care o prezidează, că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.
”Este prima dată când particip la o şedinţă de Guvern. Am decis, în această dimineaţă, să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuţie foarte aplicată, foarte serioasă şi cu concluzii consensuale. Cu această ocazie, daţi-mi voie să vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi cu toţii datoria şi pentru mine este o onoare să mă aflu, astăzi, alături de dumneavoastră.
În ce priveşte concluziile avute cu domnul prim-ministru, îl voi lăsa pe dumnealui să detalizeze”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul şedinţei de Guvern.
”Cunoaşteţi cu siguranţă povestea că este un elefant în încăpere. Ei bine, sunt doi elefanţi în această încăpere şi evident că am discutat cu premierul despre subiectul amnistiei, dar şi despre modificarea Codurilor Penale.
Domnia sa mi-a spus că discuţia deja avusese loc cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu va fi pusă pe ordinea de zi o Hotărâre care priveşte amnistia sau graţierea.
S-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern (…) primul ministru mi-a promis transparenţă, adică să fie date spre consultare publică instituţiilor din domeniul justiţiei CSM, asociaţii ale magistraţilor, dar mai ales spre consultarea opiniei publice, care este foarte interesată de acest subiect.
Repet, înainte să ajung eu la Guvern domnul prim-ministru analizase cu maximă atenţie aceste subiecte şi a decis că nu vor fi introduse pe ordinea de zi”, a mai spus Klaus Iohannis, în şedinţa de Guvern.

Potrivit articolului 87 din Constituţia României, Alin. (1) arată că Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
La Alin. (2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!