Economic

Zona euro a reintrat oficial în recesiune

Este oficial, zona euro a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în trei ani, după o contracţie economică de 0,1% în trimestrul al treilea. Asta în timp ce Uniunea Europeană a evitat la limită al doilea trimestru de scădere, potrivit datelor furnizate de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Economia zonei euro a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, după un declin de 0,2% în precedentele trei luni. Pentru noi, problematic este că România este legată implacabil de zona euro. Are legături financiare şi comerciale puternice cu membrii zonei. Exporturile către Germania, Italia şi Franţa formează circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este în mare parte controlat de bănci din zona euro.

Economia, aşadar, intră oficial în recesiune tehnică după două trimestre consecutive de scădere. Uniunea Europeană reuşeşte, însă, per total, să evite recesiunea, după ce a consemnat în ultimele trei luni un avans la limită, de doar 0,1%. Anterior, raportase o scădere de 0,2%.

Nici pentru 2013 nu se întrevăd veşti bune. Executivul comunitar estimează că zona euro va înregistra o contracţie a PIB de 0,4% şi un avans timid de numai 0,1%.

România se află pe locul 60 din 141 de ţări, în topul Forbes, ca şi atractivitate economică din perspectiva mediului de afaceri. Cu o poziţie mai jos decât Botswana şi surclasată de ţări precum Georgia sau Columbia.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!