Comunicate

antidrogCOMUNICAT DE PRESĂ

PROGRAME ÎN DOMENIUL PREVENIRII ŞI ASISTENŢEI MEDICALE, PSIHOLOGICE ŞI SOCIALE A CONSUMATORILOR DE DROGURI, APROBATE DE GUVERNUL ROMÂNIEI. Guvernul a aprobat în şedinţa din 19 august a.c., două programe în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri – Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 – 2018 şi Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015 – 2018.

În contextul asumării prevederilor documentelor internaţionale pentru implementarea politicilor naţionale antidrog, la care România este parte, Guvernul a aprobat miercuri, 19 august a.c., prin două hotărâri de Guvern, cele două programe care au ca scop prevenirea consumului de droguri şi oferirea de asistenţă medicală, psihologică şi socială consumatorilor de droguri, ce urmează a fi derulate prin Agenţia Naţională Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de coordonator naţional al politicilor în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri.

Aceste programe se desfăşoară în paralel şi urmăresc continuarea şi finalizarea unor proiecte privind combaterea consumului de droguri, începute în anii precedenţi, facilitând totodată realizarea obiectivelor Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020.

Astfel, Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 – 2018 va fi pus în aplicare exclusiv de către Agenţia Naţionala Antidrog, structură a Ministerului Afacerilor Interne, iar Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015 – 2018 va fi pus în aplicare de către Agenţia Naţională Antidrog, prin procedura de selecţie a cererilor de finanţare depuse de către organizaţiile neguvernamentale.

 Subprogramele prevăzute de cele două programe se pot clasifica în funcţie de tipul de activitate, după cum urmează:

  • Activităţi de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu efecte psihoactive realizate la nivel naţional şi pe plan local, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A). Aceste programe se adresează, în principal, tinerilor cuprinşi în toate formele de învăţământ, prin orientarea acestora către activităţi culturale, artistice şi sportive, ca alternativă la consumul de droguri şi pentru promovarea unui stil de viaţă de sănătos.

Programele de educaţie nonformală de prevenire a consumului de droguri au în vedere               posibilitatea de a cunoaşte riscurile asupra sănătăţii asociate consumului ilicit de droguri.

Totodată, în sprijinul prevenirii consumului de droguri, se doreşte implicarea cadrelor didactice, consilierilor şcolari şi voluntarilor în proiecte locale.

  • Activităţi de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri realizate prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A) – structuri teritoriale ale Agenţiei Naţionale Antidrog.
  • Activităţile de informare se vor realiza prin intermediul serviciilor outreach (pe teren) şi intervenţii pentru românii care lucrează în străinătate sau se deplasează frecvent în străinătate, precum şi pentru imigranţii care consumă droguri, oferindu-le ghiduri de informare cu privire la riscurile consumului de droguri.

Totodată, se doreşte consolidarea serviciilor de informare şi consiliere telefonică pentru consumatorii de droguri şi familiile acestora, precum şi realizarea unei baze de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.

  • Activităţile de reintegrare socială a foştilor dependenţi de droguri se  realizează prin servicii de tip „grup suport” care vizează comunităţile locale şi persoanele private de libertate reabilitate prin programe de tip comunitate terapeutică în penitenciar.

Programul Naţional de Prevenire şi Asistenţă Medicală, Psihologică şi Socială a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 28 de milioane lei, iar Programul de interes Naţional de Prevenire şi Asistenţă Medicală, Psihologică şi Socială a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 12,7 de milioane lei.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!