Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei , 28 iulie , este un eveniment anual, ce orienteaza atenția mondială asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament. Tema campaniei din acest an a fost:
ELIMINAREA HEPATITEI, scopul campaniei fiind acela de creștere a nivelului de conștientizare a populației în privința poverii uriașe reprezentată de hepatitele virale și îmbunătățirea prevenirii bolilor și a accesului la testare, tratament și îngrijire.
La Giurgiu, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei a fost marcata printr-o dezbatere cu tema ,,Noi abordări in tratamentul hepatitelor”, eveniment organizate de Asocitia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu. Au raspuns invitatiei lansate de presedintele ABCH Giurgiu, Georgiana Cretu dr. Lungu Elena, cadre medicale, mediatori sanitari si voluntari ai Asociatiei Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu, cu totii interesati de ubiectul propus dezbaterii.
Au vorbit despre tipurile de hepatite pe categorii de varsta, despre modalitati de prevenire a bolilor si accesul la testare, tratament si ingrijjire, atat presedinta ABCH Giurgiu cat si dr. Elena Lungu. Totodata, au fost punctate demersurile ce trebuie facute de catre pacientii nou diagnosticati, au fost descrise investigatiile gratuite ce pot fi reaizate la spitalele care au contracte cu Casa de asigurari.
“Alaturi de vaccinare, masurile de protectie, stil de viata personal si colectiva sunt indispensabile in preventia si controlul hepatitelor. Activitatile desfasurate de noi au avt scopul de a atrage atenţia tuturor asupra existenţei virusurilor hepatice şi am incercat sa ii facem pe giurgiuveni să se gândească de două ori la riscurile de infectare, înainte de a întreprinde o acţiune, precum: tatuarea, actul sexual pasager neprotejat, folosirea în comun a acelor sau a obiectelor tăietoare, care facilitează contactul cu sângele infectat. Campania de informare va continua in orasul si judetul Giurgiu”, a declarat Georgiana Cretu, optimista ca lucrurile incep sa se miste, incet-incet. Mai mult, se stie ca, la nivelul judetului, an de an , ABCH a realizat testari gratuite si a venit in sprijinul comunitatii cu sesiuni de informare si constientizare.
Dezbaterea a iscat multe intrebari si raspunsuri la problemele intalnite in teren de asistenti comunitari si mediatorii sanitari. Majoritatea a punctat comunicarea deficitara a asiguratilor cu medicii de familie. In concluzie, dezbaterile pe teme medicale sunt binevenite si, in plus, este maai mult decat neceara realizarea unor dezbateri mai ample, la care sa participe toti factorii responsabili.
știre anterioară
știre următoare