Politic

32 dintre aleşii noştri sunt incompatibili. Printre aceştia, Ioan Viorel Teodorescu

parlament-bogdan-maranAgenţia Naţională de Integritate a constatat că 22 de deputaţi şi 10 senatori încalcă regimul juridic al incompatibilităţilor, iar câţiva dintre aceştia sunt pasibili şi de o posibilă săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii. Parlamentarii şi-ar exercita simultan funcţii şi calităţi care încalcă prevederile Legii 161/2003. Conform acesteia, calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu funcţiile de administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, comerciant persoană fizică sau de reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale.
Printre cei 32 se regăsesc câteva nume de reală notorietate pe eşicherul politic românesc, precum Petre Roman, care se afă în stare de incompatibilitate din 20 decembrie 2012, acesta deţinând simultan funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată.
Tot într-o astfel de situaţie se regăseşte şi deputatul de Giurgiu Ioan Viorel Teodorescu. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 01 aprilie 2013,  întrucât a deţinut simultan funcţia de deputat şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC TRACUM SA Giurgiu şi SC Administraţia Zonei Libere Giurgiu SA.
De asemenea, Teodorescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 31 martie 2011 – 22 iunie 2012, întrucât a deţinut simultan calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local Municipal Giurgiu şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al SC TRACUM SA Giurgiu şi SC Administraţia Zonei Libere Giurgiu SA, societăţi comerciale de interes local înfiinţate de Consiliul Local Municipal Giurgiu.
Potrivit legii, fapta persoanei la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau demnitate publică pe o perioadă de trei ani.
Mai este de consemnat că, potrivit Codului Penal (art. 326), ”declararea necorespunzătoare a adevărului în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 3 ani sau cu amendă.”
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!