Comentarii

5 septembrie marchează o nouă separare a lumilor

cozmin-gusa

Deciziile luate la sumitt-ul NATO din Ţara Galilor încheiat pe 5 septembrie au fost analizate de către consultantul politic Cozmin Guşă, cel care a concluzionat că acest moment marchează o nouă separare a lumilor.

”Pentru generaţia celor sub 40 de ani, este un moment istoric în viaţa publică, pentru că odată cu această întâlnire NATO, se factualizează din nou separarea lumilor. Noi, ceilalţi, trecuţi de 40 de ani, am experimentat în perioada adolescenţei ceea ce înseamnă un război rece şi o separare a lumilor, care atunci s-a făcut între considerente ideologice între blocul comunist sovietic şi acelaşi bloc euroatlantic care era mai redus decât azi. Din acest motiv, această zi de 5 septembrie 2014, care nu a înregistrat nişte decizii fundamental diferite de ceea ce ne aşteptam, a factualizat în plan formal ceea ce era de factualizat.

Din punct de vedere geopolitic, s-a demarcat un teritoriu, s-a revigorat o stare de tip război rece, dar hrănită ideatic de cu totul alte idei şi valori. În mod evident, azi vorbim de un euroatlantism vs. euroasiatism, de un sistem bazat pe democraţia liberală vs. sistem bazat pe autoritarism, iar aici nu trebuie să ne uităm doar la Rusia, ne putem uita la China, la India, la tot ceea ce înseamnă Eurasia. Din punct de vedere militar, se vor potenţia două blocuri. NATO, care tocmai se reinventează şi organizaţia de la Shanghai, care grupează militar axa China-Rusia.

Asistăm deja la un război latent, iar acest război va avea un aspect preponderent geo-economic, greu de perceput pentru cetăţeni. De exemplu, criza legumelor care nu au mai putut fi exportate din UE către piaţa Rusiei şi au invadat România, omorând producătorii români care au fost nevoiţi să-şi vândă legumele la jumătate de preţ. S-a declanşat deja un război geo-economic din care România a început să sufere.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!