La zi

7000 de plângeri la CEDO

România are aproximativ 7000 de plângeri la Curtea Europeană a  Drepturilor Omului, dintre care mai bine de 3000 sunt legate de potenţiala nerespectare a dreptului de proprietate. Conform Mediafax, România s-a  situat pe locul trei, cu ceva vreme în urmă, într-un top al numărului de plângeri la CEDO, după Rusia şi Turcia. Ceea ce nu a fost tocmai onorant, având în vedere că Rusia şi Turcia sunt totuşi state care însumează împreună peste 200 de milioane de suflete.

Dincolo de numărul majoritar al plângerilor legate de nerespectarea dreptului de proprietate, restul cauzelor, ca pondere, se referă la neexecutarea hotărârilor judecătoreşti şi la procesele prea lungi.

Cât priveşte ”podiumul” invocat mai sus, situaţia României s-a ameliorat vizibil în ultimii ani, în topul plângerilor la CEDO ocupând astăzi unul din locurile şase-şapte. Toate acestea şi pentru că s-au făcut paşi consistenţi în favoarea unei democraţii proprii mileniului trei. Astfel, mandatul de arestare a trecut de la procuror la judecător, libertatea de exprimare a făcut paşi mari şi apăsaţi, interceptarea telefonului nu se mai poate face decât cu mandat de la judecător, s-au îmbunătăţit condiţiile de detenţie în penitenciare.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!