Actualitate

Aduse la Giurgiu de la începutul anului, tomograful şi RMN-ul nu funcţionează încă

În premieră în Giurgiu, Spitalul de Judeţean Urgenţă (SJU) a primit încă din luna ianuarie un computer tomograf, un RMN, alături de un aparat Roentgen cu braţ mobil pentru operaţii de ortopedie şi patru mese de operaţie moderne. Aparatele, de ultimă generaţie, au fost cumpărate în leasing, singurul instrument financiar permis de Guvern, în acest domeniu, de Consiliul Judeţean, în mandatul lui Dumitru Beianu.

La vremea respectivă, fosta conducere a CJ Giurgiu anunţa că pentru utilizarea tomografului şi a RMN-ului, medicii disponibili au fost specializaţi, inclusiv de către furnizorul echipamentelor. În timp, se dorea aducerea unor specialişti pe contracte parţiale, dar şi atragerea unor tineri medici cărora Consiliul Judeţean ar fi putut să le ofere pachete salariale avantajoase, sau măcar locuinţe de serviciu.

Între timp, însă, conducerea de la judeţ s-a schimbat şi nu s-a mai auzit nimic de cele două mari echipamente. Ne-am interesat însă, la spital, care sunt problemele din cauza cărora tomograful şi RMN-ul nu îşi fac încă treaba.

Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, pentru primul aparat ar exista deja doi medici care ştiu să îl utilizeze, însă pentru RMN încă este la specializare un cadru medical. Acesta nu va putea lucra până cel târziu la mijlocul lunii august, când ar trebui să termine cursurile.

Dacă totuşi există specialişti instruiţi, de ce nu funcţionează măcar tomograful? Am aflat pe surse că pentru acest echipament, SJU Giurgiu ar fi trebuit să obţină o autorizaţie de la RENAR, pentru că vorbim despre un aparat ce foloseşte radiaţii.

Au trecut deja şase luni şi autorizaţia respectivă nu a fost obţinută, pentru că, spun aceleaşi surse, s-ar fi invocat motivul că ar fi greu de obţinut. Firma care a furnizat echipamentele s-ar fi oferit însă să-i ajute pe cei de la spital să facă mai repede rost de actul respectiv, însă n-ar fi primit nici un răspuns.

În plus, şi conducerea Consiliului Judeţean s-ar fi putut implica în această problemă, ajutându-i pe cei de la Spitalul de Urgenţă să obţină mai repede autorizaţia. Este evident că asta nu s-a întâmplat, şi că putem vorbi despre o slabă implicare a celor de la judeţ, deşi instituţia plăteşte, cum spuneam, aproape 2 miliarde de lei vechi lunar pentru aparatură. În tot acest timp, deşi au în oraşul lor posibilitatea să îşi facă analize atât de importante, giurgiuvenii care au nevoie de investigaţii la computerul tomograf şi RMN sunt în continuare nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri, pe căldură extremă, până în Capitală. Deoarece, chiar dacă echipamentele sunt, ele practic nu există încă.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!