Politic

Amenzi „grele” pentru direcţiile de impozite şi taxe

Încasarea amenzilor aplicate de diverse autorităţi este o problemă dificilă pentru direcţiile de impozite şi taxe. Foarte mulţi dintre contravenienţi nu îşi achită amenzile, iar recuperarea acestor sume este greu de realizat. Greutăţile privind încasarea amenzilor au fost aduse în atenţie în conferinţa de presă a PNL Giurgiu din 16 noiembrie, de Iuliana Codreanu, membru al Biroului Politic Municipal al Organizaţiei liberale. Fie că este vorba despre amenzi pentru nereguli rutiere sau de alt tip de contravenţii, recuperarea sumelor în cauză se face foarte greu. Pe de altă parte, sunt multe cazuri în care autorităţile care aplică amenzi o fac astfel încât cei amendaţi nu mai au posibilitatea achitării contravenţiei în termen foarte scurt.

„Fac referire la amenzile emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care întocmeşte procesele verbale de contravenţie la şase luni de zile de la săvârşirea faptei şi nu le aduce la cunoştinţă contravenienţilor pentru ca aceştia să poată plăti în termenul legal de 48 de ore, majoritatea aflând de la direcţiile de impozite şi taxe că au de achitat sume uriaşe”, a arătat Iuliana Codreanu.

Ea consideră că amenzile nu trebuie să fie foarte mari, pentru că oamenii nu au posibilitatea să le plătească, dar şi pentru că în acest fel creşte numărul celor care nu le achită: „Consider că amenda trebuie să rămână un mijloc de prevenire, de educare civică, şi nu una generatoare de drame sociale. O amendă de 10% din salariu devine uşor încasabilă, iar amendatul va simţi consecinţa, pe când o amendă de 10.000 de lei îl va face să râdă, ştiind că nu o va plăti niciodată”.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!