Social

Antidotul pentru supradoza de heroină ar putea fi vândut în farmacii

Vaccinul-eficient-contra-dependentei-de-heroina--pe-cand-si-in-Romania-Nu, nu trebuie să fiţi îngrijoraţi. Deocamdată! Supradoza de heroină este asociată cu decesul, anual, a sute de persoane… în New York.
În buricul Americii se petrec aceste lucruri, dar nu este exclus ca peste doar câţivi ani să înregistrăm şi noi, în Bucureşti şi nu numai, statistici asemănătoare. Deocamdată, Big Apple este scena care relevă, cu o frecvenţă înfiorătoare, imagini şi evenimente şocante. Ultima dispariţie prematură, la doar 46 de ani, actorul oscarizat Philip Seymour Hoffman.
Morţile cauzate de supradoza de heroină au crescut cu numai puţin de 84% în perioada 2010-2013. Supradoza de heroină se instalează rapid, în doar două-trei ore, şi duce, treptat, la oprirea respiraţiei, stare care de cele mai multe ori este confundată cu somnul profund. Dacă victimele sunt singure şi nu primesc ajutor, episodul se încheie tragic.
Partea frustrantă a acestor evenimente este că pot fi evitate, de vreme ce există un antidot foarte eficient.
Opioidul naloxon este un drog mai slab care de 30 de ani este folosit cu succes pentru combaterea supradozei de heroină. Poate fi administrat intravenos dar şi sub formă de spray nazal şi restabileşte rapid semnalele vitale şi respiraţia normală.
Partea proastă e că acest drog nu poate fi cumpărat din farmacii fără reţetă, fiind distribuit doar în spitale şi printre comunităţile de consumatori de heroină.
Culmea e că Departamentul pentru Sănătate din SUA distribuie antidotul gratuit în comunităţile de junkies sau printre oamenii străzii, dar nu e în stare să convingă guvernul federal să legitimeze cumpăratul la liber.
Ca şi contraexemplu, în Italia, naloxonul este vândut fără reţetă în farmacii, iar în Peninsulă, nu supradoza de heroină este prima cauză a mortalităţii premature.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!