La zi ORDINE PUBLICA

ATENȚIE, ȘOFERI! NOILE PREVEDERI PRIVIND INSPECȚIA TEHNICĂ PERIODICĂ

ATENȚIE, ȘOFERI ! NOILE PREVEDERI LEGALE PRIVIND INSPECȚIA TEHNICĂ PERIODICĂ A AUTOVEHICULELOR AU INTRAT ÎN VIGOARE ÎNCEPÂND CU DATA DE ASTĂZI, 20 MAI A.C.
 Începând cu 20 mai a.c., a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului numărul 14/2017 care cuprinde o serie de prevederi care modifică și completează Ordonanța de Urgența  a Guvernului numărul 195/2002, privind circulația pe drumurile publice din România.
Prevederile care permit suspendarea înmatriculării unui vehicul fără Inspecție Tehnică Periodică valabilă, precum și dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele proprietarului de drept la 90 de zile de la achiziționarea lui, intră în vigoare de astăzi.
De asemenea, stațiile ITP vor fi obligate să monteze camere de supraveghere în service-uri, Registrul Auto Român obligându-le să păstreze imaginile timp de șase luni. Sistemul de supraveghere trebuie să conțină minim două camere de supraveghere și un înregistrator digital
Polițiștii vor dispune, începând cu 20 mai, suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecția tehnică periodică a vehiculului nu este valabilă și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Astfel, după expirarea ITP-ului, înmatricularea va fi și ea suspendată automat, online.
Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecția tehnică periodică nu este valabilă.
În cazul în care șoferul va fi găsit în trafic cu o mașină al cărei ITP este expirat, pe lângă amenda propriu-zisă vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație.
În acest fel, șoferul nu va mai putea circula cu respectiva mașină, fiind nevoit să o mute cu ajutorul unei platforme.
Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.
De asemenea, suspendarea înmatriculării se aplică și în cazul în care șoferii își vând mașinile, iar noii proprietari nu solicită autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!