25 de tineri voluntari olandezi, alături de trei însoţitori, au lucrat timp de o săptămână la ridicarea a două case în care vor locui adulţi cu handicap de la Centrul din Cărpenişu, Găiseni. Sâmbăta trecută, pe 9 iulie, tinerii s-au întors în ţara lor, dar înainte să plece, cu o zi mai devreme, drept mulţumire pentru munca lor, Consiliul Judeţean Giurgiu le-a făcut o dublă surpriză.Tinerii, cu vârste între 17 şi 20 de ani, veniţi tocmai din Maasland, Olanda, au muncit din greu timp de o săptămână, în perioada 1-8 iulie, la amenajarea a două locuinţe protejate pentru adulţii cu handicap găzduiţi în prezent la Centrul de la Cărpenişu. Activitatea de voluntariat a fost iniţiată de organizaţia De WesterCirkel din Olanda, în baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, organizaţia menţionată şi Primăria Găiseni.
De altfel, unii dintre tinerii sosiţi la Giurgiu acum au mai fost şi anul trecut, tot la Cărpenişu, în aceeaşi locaţie, însă atunci au lucrat la împrejmuirea locului unde au fost ridicate cele două locuinţe.
Vinerea trecută, tinerii au avut ocazia să se şi relaxeze într-un stil pur şi simplu românesc. În semn de mulţumire pentru ceea ce au făcut ca voluntari, Consiliul Judeţean a organizat special pentru ei un spectacol de muzică populară susţinut de Ansamblul „Doina Dunării”.
Muzica noastră a fost pe placul lor, tinerii şi însoţitorii lor dansând cot la cot cu artiştii.
După spectacol, tinerii au fost invitaţi la o masă festivă, oferită tot de Consiliul Judeţean Giurgiu. Preşedintele Dumitru Beianu le-a mulţumit olandezilor pentru eforturile lor. „Apreciem ceea ce aţi făcut aici. Este foarte important pentru beneficiarii noştri, este de asemenea un foarte bun exemplu pentru copiii noştri”, le-a spus edilul voluntarilor.
Vicepreşedintele organizaţiei De WesterCirkel, Ton Molenaar, ne-a vorbit despre experienţa de la Giurgiu. „A fost o săptămână minunată, am fost foarte fericiţi să fim aici. Nu a fost pentru prima oară, de fapt, este a treia oară când am venit la Giurgiu. Înainte să sosim aici, am avut trei luni de activităţi în Olanda, pentru strângere de fonduri, pentru colectare de bani pe care să îi investim aici”, a spus Molenaar.
La rândul lor, tinerii olandezi ne-au mărturisit că cel mai mult le-au plăcut zâmbetele de pe chipurile celor pentru care au muncit, iar şeful Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Cărpenişu, Clemi Scarlan, s-a declarat încântată de tot ceea ce au realizat voluntarii pentru beneficiarii sistemului de asistenţă socială. „Şi anul trecut, când a mai venit un grup de 22 de tineri din Maasland, am ţinut să le mulţumesc din tot sufletul pentru ce au făcut aici. Sunt tineri, frumoşi, cuminţi şi harnici. Le-am mulţumit atunci şi ţin să le mulţumesc şi acum pentru tot”, a spus Scarlan.
„Avem nevoie de asemenea ONG-uri care să ne ajute să instalăm beneficiarii sistemului de asistenţă socială în alte condiţii şi, aşa cum spuneam, avem nevoie de exemple în acest domeniu. Sunt de-a dreptul invidios, pozitiv gândind, pe aceşti tineri, pentru că au plecat din Olanda, de la condiţiile ideale în care trăiesc acolo, şi au venit să muncească voluntar aici, la Giurgiu, într-un sat uitat, pentru beneficiarii asistenţei sociale. Ar trebui să ne gândim mai mult la genul acesta de situaţii, să le folosim pentru noi şi pentru copiii noştri”, a opinat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu.
Primăria Găiseni a pus gratuit la dispoziţie organizaţiei DeWesterCirckle terenul unde au fost construite cele două locuinţe protejate şi a asigurat introducerea utilităţilor. „Ceea ce au făcut ei aici este ceva deosebit, ceva pe care noi încă nu am reuşit să realizăm, dar sunt convins că tinerii din România, cei din Găiseni, o să le urmeze exemplul celor din Olanda cât de curând. Astfel, o să ne mândrim şi noi cu asemenea acţiuni realizate de copiii noştri”, ne-a spus primarul comunei Găiseni, Ion Ştefan.