Actualitate

Au pus şaua pe … “cârlani”? … sau e doar liniştea dinaintea furtunii!

badalau si barbuA fost o lună august fierbinte pentru PSD Giurgiu. A fost o lună a declaraţiilor incediare, ce au pornit de la două obiective deţinute, la acest moment, de municipalitate: Zona Liberă Giurgiu şi Operatorul Regional “Apa Service”, obiective pe care şi le doresc acum şi  cei din conducerea administraţiei judeţene.

Fiecare parte implicată în această dispută din sânul PSD ( fiindcă se ştie:  conducerile Primăriei şi Consiliului judeţean au aceeaşi culoare politică) a încercat să-şi argumenteze punctul de vedere. Pentru o corectă informare şi pentru a avea o imagine completă, să revedem şirul evenimentelor.

Senatorul Bădălău, despre Zona liberă

Prima declaraţie despre  Zona liberă i-a aparţinut senatorului Niculae Bădălău care a susţinut că administraţiile municipală şi judeţeană vor face o echipă mixtă Primărie- Consiliu judeţean pentru a elabora un proiect ce ar viza transformarea Zonei libere în Parc industrial. În opinia vorbitorului asta  ar duce la atragerea investitorilor şi la crearea de locuri de muncă, un capitol la care municipiul şi judeţul a rămas în urmă şi nu de azi, de ieri, ci de ani buni. Practic, după revoluţie, odată cu distrugerea industriei giurgiuvene.

Consiliul judeţean, prima mutare

Mai întâi au apărut, pe surse, primele informaţii cu privire la intenţia administraţiei judeţene de a prelua Zona Liberă şi Operatorul Regional.

Prima mutare a avut-o Consiliul judeţean. Noua conducere a promovat un proiect de hotărâre ce viza încetarea aplicabilităţii hotărârii nr. 14 din 4 iulie 2008 a Consiliului Judeţean privind transferul cu titlul gratuit a acţiunilor SC Administraţia Zonei Libere Giurgiu, către Consiliul Local prin preluarea patrimoniului acesteia, proiect votat de consilierii judeţeni.

Primarul Barbu vorbeşte despre “clientela politică”

Imediat după şedinţa Consiliului Judeţean, primarul Nicolae Barbu a organizat o conferinţă de presă în care a declarat că va ataca acest proiect fiindcă Zona liberă trebuie să rămână la municipalitate , convins fiind de faptul că Zona Liberă nu se poate dezvolta şi nici transforma în parc industrial sub administrarea Consiliului Judeţean deoarece nu dispune de mai multe resurse.

Declaraţiile primarului Barbu au scos la iveală aspecte arhicunoscute, dar negate cu vehemenţă de politicieni: ”mulţumirea clientelei politice” şi “dorinţa de afirmare a tinerei generaţii de politicieni” , numindu-i pe tinerii dornici de afirmare “cârlani”.

“ Se spune că drumul spre iad e tapetat cu bune intenţii. În expunerea de motive a preşedintelui Consiliului Judeţean se arată că judeţul dispune de mai multe resurse umane şi material, de posibilitatea accesării unor fonduri nerambursabile pentru mai buna administrarea a Zonei Libere.Oare, dispune un Consiliul judeţean de mai multe resurse decât un municipiu?! Ei nu au surse proprii, se bazează doar pe banii pe care-i primesc de la Guvern cu destinaţii   clare.  Au bani mai mulţi la Consiliul judeţean!? Oare, s-au terminat drumurile de asfaltat din acest judeţ!?… spitalul arată foarte bine (datorii de miliarde pentru apă şi căldură)? Şi exemplele pot continua... Este doar o ambiţie a unor oameni care nu şi-au mai găsit posturile şi dintr-o dată au devenit duşmanii mei. .. La nivel de Consiliul judeţean există o frăţie a cumetriilor, a unor oameni care nu au reprezentat şi nu reprezintă nimic pentru municipiul Giurgiu. Nu se doreşte decât o mulţumire a clientelei politice. Nu au ce să ofere la judeţ şi au pus ochii pe municipiu”.

Conducerea judeţului contraatacă

A urmat o conferinţă de presă a preşedintelui CJ, Marian Mina,a vicepreşedintelui Cristian Marciu şi a administratorului public al Consiliului judeţean, Răzvan Cuc, cu precizări pe tema preluării Zonei Libere în administrare de la Consiliul Local. “Consider că Zona Liberă poate fi administrată mai bine de către Consiliul Judeţean. În ultimii patru ani, Consiliul Local nu a investit un leu în Zona Liberă. Dacă tot avea ideea cu Parcul industrial, îl putea realiza până acum. Nu au fost create locuri de muncă pentru giurgiuveni, nu au fost investiţii. Toate Zonele Libere din ţară sunt administrate de către Consiliul Judeţean, doar Giurgiu era altfel. Referitor la această dispută, doar giurgiuvenii pot răspunde la o întrebare: cu ce i-a ajutat pe giurgiuveni şi familiile lor faptul că Zona Liberă a fost administrată de către primărie? Cu nimic!”, a conchis Marian Mina.

Mai lipseau… lacrimile de împăcare!

Au urmat discuţii, negocieri în PSD pentru ca, în final, preşedintele de la judeţ şi cel de la municipiu, senatorul Niculae Bădălău şi primarul Nicoale Barbu să iasă în conferinţă de presă comună şi să arate că … e armonie în partid, dar că administraţia e… administraţie şi politica e… politică.

A fost evident faptul că, senatorului Niculae Bădălu nu i-a convenit această dispută dintre tinerii dornici de afirmare şi primarul municipiului, însă pentru interesul partidului acceptă şi compromisuri, fiindcă politica este arta compromisului.

“În ceea ce priveşte Zona Liberă, eu văd două repere: unul administrativ şi unul politic. Fiecare instituţie are dreptate. Doar şefii celor două instituţii pot să rezolve problemele, iar politicul nu are nicio legătură cu litigiile adminstrative. Atât primarul Nicolae Barbu, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Mina, dispută o proprietate. Fiecare şef de instituţie e obligat, prin lege, să apere interesele instituţiei. Singura care decide, încă, cine are dreptate e justiţia. E foarte simplu! Nu există o legătură politică, cu toate că ambii şefi sunt membri PSD. Asta arată că nu punem batista pe ţambal. … Nu mi-am dat cu părerea şi nici nu o să-mi dau în această speţă pentru că nu sunt specialist. Nu pot să spun în subordinea cui ar trebui să fie Zona liberă. Spun doar că: specialiştii celor două instituţii trebuie să gândească foarte bine cum este mai bine pentru cetăţenii municipiului” (Niculae Bădălău, preşedinte PSD Giurgiu).

Prezent la conferinţa de presă, primarul Nicolae Barbu şi-a susţinut punctul de vedere exprimat iniţial, în sensul că nu va ceda Zona liberă ci va merge în instanţă şi că nu va retracta ceea ce a declarat, chiar şi la supărare.

Nu o să retractez niciodată lucrurile pe care le-am spus, chiar dacă le-am spus la supărare. Un primar, un reprezentant al administraţiei publice locale, nu poate susţine un partid a căror decizii politice sunt împotriva cetăţenilor care l-au ales. La întâlnirea de azi (18 august) au participat preşedintele Consiliului judeţean, administratorul public, preşedintele partidului şi vicepreşedinţi. Am discutat încercând să ne dăm seama unde a fost acea fisură în comunicarea noastră. Cearta noastră este normală atâta timp cât reprezintă un drept patrimonial pe care fiecare şi-l asumă. Eu spun că Zona Liberă este a municipiului şi actele sunt bine făcute şi acum nu există cale de întors. Conducerea Consiliului judeţean spune că poate să dea o hotărâre şi să ia Zona fără alte proceduri. Instanţa va fi cea care va stabili. Am discutat cu cărţile pe masă, alături de jurişti să vedem unde este adevărul. Vom ajunge în instanţă pentru Zona Liberă. Instanţa va fi cea care va stabili, nu deciziile luate peste noapte şi spuse de un jurist(…) La primărie am primit, deja, înştiinţare din partea lor (N.R. a Consiliului judeţean)  să ne pregătim repede de predarea Zonei libere.  Sunt prost sfătuiţi de jurişti. Consider că juriştii din Consiliul judeţean vor să-i arunce în faţă, să-i discrediteze, ori se întâmplă altceva. Am trimis o adresă prin care contestăm hotărârea lor. Aşteptăm să primim un răspuns argumentat juridic, după aceea urmează instanţa!” (Nicolae Barbu, preşedinte PSD municipal).

A rămas… ca la început!

În concluzie: a rămas ca la început! Primarul vrea Zona liberă, preşedintele Consiliului judeţean… o vrea şi el. Preşedintele PSD nu se bagă! Va urma un proces. Instanţa va decide a cui e… jucăria… însă, care va fi preţul? A spus-o şi primarul Barbu: “Pe perioada instanţei, toate proiectele vor fi blocate!”  Şi atunci să vezi dezvoltare durabilă… investitori… locuri de muncă…

M. M. 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!