Actualitate Economic Social

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în alertă maximă!

pestaO atenţionare extrem de serioasă vine de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, transmisă şi Direcţilor judeţene de profil. Pesta porcină africană este la un pas distanţă de România, lucru care trebuie să ne pună în gardă, indiferent că suntem crescători, importatori,dar mai ales factori de decizie la nivel judeţean şi local. Şi, mă refer, aici, la reprezentanţii instituţiilor deconcentrate şi la primarii tuturor localităţilor. 

Joi, 20 octombrie, la Casa de cultură a Poliţiei de Frontieră a avut şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor pentru pesta porcina africană. Convocarea a fost făcută şi de această dată, conform procedurilor, de către Instituţia prefectului, care a oferit tot suportul necesar Direcţiei judeţene Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor. La şedinţă ar fi trebuit să ia parte toti primarii din judeţ sau reprezentanţii acestora, dar şi cei ai instituţiilor descentralizate judeţene. Din păcate, participarea a fost una sub aşteptări. Mult prea puţini primari au răspuns convocării, 10 din 54. Cu o zi înainte avusese loc o altă întâlnire, la sediul DSVSA Giurgiu, însă, cu reprezentanţii fondurilor de vânătoare, medicii veterinari concesionari şi crescătorii de porci, care au fost instruiţi cu privire la pesta porcină africană şi la măsurile ce se impun a fi luate.dsv-bun

„Mulţumesc Institutiei Prefectului, respectiv domnului prefect Zorinel Niculcea, şefului ISU, Poliţiei de Frontieră, Direcţiei de Sănătate Publică şi tuturor reprezentanţilor celorlalte instituţii prezente, primarilor sau reprezentanţilor primăriilor care au fost prezenţi.  Îmi pare rău să constat că primarii absenţi nu înţeleg că au şi responsabilităţi faţă de cetăţenii pe care îi reprezintă. Vom încerca pe viitor să-i conştientizăm de faptul că sănătatea noastră pleacă de la sănătatea animalelor. MEDICUL UMAN SALVEAZĂ OMUL, MEDICUL VETERINAR SALVEAZĂ OMENIREA!

dsvPopulaţiile de porci mistreţi influenţează extinderea bolii şi nu avem control asupra lor. Avem o strategie de prevenţie a bolii şi va fi legiferată, pentru a stimula fermierii şi vânătorii să aducă mistreţi morţi la analiză pentru a identifica virusul. Este o boală care se transmite foarte repede şi nu are vaccin pentru a proteja populaţiile de porci. Aspect pe care l-a evidenţiat şi Marius Grigore, directorul ANSVSA, în cadrul unui eveniment în care a expus măsurile pe care Autoritatea le-a luat pentru a preveni intrarea virusului pestei porcine africane în România”, a declarat Cami Iliescu, director DSVSA Giurgiu.

dsv-1Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu a intrat în stare de alertă permanentă, o măsură care a dus la înăsprirea controalelor privind tranzitul de animale şi produse de origine animală, instruirea personalului sanitar veterinar responsabil cu monitorizarea teritoriului, instruirea fermierilor, vânătorilor şi pădurarilor referitor la notificarea imediată a oricăror suspiciuni de boală, intensificarea controalelor referitoare la implementarea măsurilor de biosecuritate şi menţinerea unei stări permanente de alertă pentru a putea aplica măsurile legale în caz de suspiciune.

Totodată, conducerea DSVSA asigură populaţia că dispune de personal şi logistica necesară prevenirii bolii pe teritoriul judeţului. Aşadar, măsuri există, însă trebuie luată în calcul şi situaţia în care această boală ar pătrunde masiv pe teritoriul ţării noastre iar logistica şi forţele de care dispunem ar putea fi depăşite.

Aşadar, atenţie maximă! Pentru această boală nu există încă vaccin, din cauza particularităţilor de biologie a virusului.

M. M.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!