Actualitate

Avem unul dintre cele mai scăzute grade de împădurire din Europa

defrisariŢările membre ale Uniunii Europene au o medie a gradului de împădurire de 40%. Noi, de doar 29%. Conform academicianului Victor Giurgiu – care a avut o intervenţie la Simpozionul ”Strategii forestiere în ţări din Europa”, simpozion internaţional organizat de către Romsilva – gradul de împădurire pe teritoriul României este nesănătos de scăzut.

Gradul nostru de împădurire este scăzut şi în comparaţie cu ţările europene care au condiţii naturale asemănătoare, vezi Slovenia – 62% zonă de pădure, Austria – 47%, Slovacia – 41%.
Concret, ce declară academicianul Victor Giurgiu? ”Ne confruntăm cu o fărâmiţare excesivă a proprietăţii forestiere. În prezent avem aproximativ 900.000 de proprietari ca urmare a reconstituirii neraţionale a dreptului de proprietate, iar acest proces continuă şi în prezent. România este una dintre ţările membre UE cu cele mai multe proprietăţi mici de pădure la mia de locuitori, fără să se fi reuşit comasarea acestor asociaţii de proprietari. Există suprafeţe de 500.000 de hectare de pădure pentru care nu sunt asigurate administrarea şi serviciile silvice. La toate acestea se adaugă retrocedările frauduloase, îndeosebi în Ardeal, Valea Trotuşului şi Banat.”
Victor Giurgiu nu a uitat să precizeze că pe moment, în România există o preocupare foarte redusă pentru împădurirea terenurilor degradate – trei milioane de hectare în prezent, dar şi faţă de realizarea sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, faţă de amenajarea bazinelor hidrografice torenţiale şi faţă de  promovarea tehnologiilor ecologice de exploatare a lemnului.
De menţionat, România se află pe locul 4 în Europa după volumul de lemn existent în păduri, peste două miliarde de metri cubi.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!