Politic

Băsescu propune modificarea Constituţiei

Motivând criza economică şi faptul că respectă şi aplică voinţa poporului care la referendumul din 2009 a votat în procent de 80% pentru Parlamentul unicameral, preşedintele Traian Băsescu a iniţiat deja un proiect ce prevede revizuiri majore ale Constituţiei. În noua sa formă, Parlamentul se vrea a avea doar o singură cameră şi maximum 300 de parlamentari.

Acest lucru este justificat de Traian Băsescu în contextul calităţii ţării noastre de membră a NATO şi a Uniunii Europene, statut care ne impune o aliniere pe mai multe planuri. Modificările vor viza toate domeniile de activitate, dar şi funcţionarea Preşedinţiei, Guvernului şi Justiţiei.

După modificarea din temelii a Constituţiei, parlamentarii vor avea imunitate restrânsă, doar pentru declaraţiile politice iar premierul nu va mai putea face remanieri decât după consultarea preşedintelui.

De asemenea, conform declaraţiilor lui Traian Băsescu, România trebuie să trăiască doar din ce produce, iar creditele externe nu se vor mai face decât pentru dezvoltare şi investiţii şi nu pentru consum, aşa cum s-a întâmplat până acum. Deficitul economic nu trebuie să depăşească 3% din PIB, iar datoriile publice să nu fie mai mari de 60% din produsul intern brut.De menţionat este faptul că proiectul noii Constituţii nu vizează actualul mandat al preşedintelui în exerciţiu. Însă, conform specialiştilor în drept constituţional, proiectul iniţiat de Traian Băsescu nu reprezintă nici pe departe un act democratic atâta vreme cât încalcă drepturi şi suprimă libertăţi legale. Motiv pentru care nu i se dau prea mulţi sorţi de izbândă.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!