Actualitate Social

Bilanț pe 2016: Jandarmeria Giurgiu a acționat pentru siguranța cetățenilor!

  În anul 2016 principalele obiective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu au fost următoarele: creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin intensificarea activităţilor din sfera siguranţei stradale; executarea cu maximă eficienţă a misiunilor de asigurare a ordinii publice, de pază și protecție instituțională și aplicarea principiilor “transparență” și “deschidere” în relația cu cetățenii.
Acţiunile Jandarmeriei au vizat, în principal, asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul competițiilor sportive (meciurile de fotbal din Liga I), a manifestărilor cu public numeros (activităţi cultural-artistice, acțiuni de protest, etc.), participarea la menţinerea ordinii publice în sistem integrat și asigurarea pazei și protecției obiectivelor aflate în competență.
Pe parcursul anului 2016 au fost executate peste 12.000 de misiuni de ordine publică, în creștere cu 62% față de anul 2015, prioritatea fiind asigurarea unui climat de normalitate civică, concomitent cu scăderea timpului de reacție la solicitările primite.
În domeniul ordinii publice, jandarmii au executat:

 • 362 misiuni de asigurare;
 • 379 misiuni de asigurare premergător și pe timpul alegerilor;
 • 9.034 misiuni de menţinere în sistem integrat;
 • 1.847 rezerve de intervenție;
 • 718 misiuni în cooperare cu Inspectoratul de Poliție al județului Giurgiu, Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al Județului Giurgiu, Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil, Penitenciarul Giurgiu, Direcția Silvică, E.N.E.L., Inspectoratul Școlar Județean, executorii judecătorești, etc.
 • 178 misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere.

Legătura permanentă cu organizatorii manifestărilor cu public numeros și ai competițiilor sportive, precum şi modul de planificare, organizare şi coordonare a misiunilor au condus la prevenirea unor stări tensionate care ar fi putut degenera.
În anul 2016 nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice şi nu s-a impus restabilirea acesteia.
Asigurarea climatului de siguranţă în zona instituţiilor de învăţământ a fost de asemenea în atenția jandarmilor. În anul școlar 2015-2016, în responsabilitatea inspectoratului au fost 8 unități de învățământ: Grupul Şcolar Naval “Viceamiral Ioan Bălănescu”, liceul teoretic “Nicolae Cartojan”, liceul teoretic “Tudor Vianu”, Liceul Tehonlogic, Liceul Tehnologic “Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin Vale, liceul Tehnologic “Tiu Dumitrescu” din Mihăileşti, şcolile generale din Clejani şi Ghimpaţi.
În anul 2016 jandarmii au organizat peste 70 de activităţi de prevenire și informare, care au avut ca scop:

 • prevenirea delincvenţei juvenile, a violenţei şi a absenteismului şcolar;
 • prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional;
 • promovarea instituţiilor militare de învăţământ – Arma Jandarmi, prin prezentarea specificului misiunilor executate de către structurile Jandarmeriei;
 • promovarea spiritului de fair-play.

Atât la nivelul unităţii, cât şi la subunităţile dislocate au funcţionat permanent echipe de intervenţie care au răspuns operativ la solicitările cetăţenilor, marea majoritate pentru aplanarea unor scandaluri sau conflicte de mică amploare, tulburarea liniștii publice, adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență.
                Cu toate acestea, în anul 2016, jandarmii au aplicat 1.480 de sancţiuni contravenţionale, în creștere cu aproximativ 7% față de anul 2015. Dintre acestea, 741 au fost amenzi contravenţionale în valoare de peste 260.000 lei, iar 739 avertismente scrise.
            Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, desfăşurarea unor activităţi comerciale ilicite, nerespectarea prevederilor legale în domeniul silvic, la regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, pe timpul competiţiilor sportive, precum și pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul organizării adunărilor publice.
În perioada analizată au fost constatate 93 de infracţiuni, în  scădere cu 35% faţă de anul 2015.

 • 19 infracţiuni constatate independent – 32  autori depistaţi.
 • 74 infracţiuni constatate în cooperare cu structurile Poliţiei – 86 autori depistaţi.

(exemple: „violare de domiciliu”, „distrugere”, „furt calificat”, „nerespectarea regimului materiilor explozive” „loviri și alt violențe”, „tâlhărie” etc.)

 • Paza şi protecţia obiectivelor din competenţă

Prin structurile specializate, în anul 2016, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Giurgiu a asigurat paza şi protecţia a 15 obiective dispuse în municipiul Giurgiu şi în localităţile Mihăilești şi Bolintin Vale.
Datorită profesionalismului dovedit de jandarmi, pe timpul executării serviciului de pază, supraveghere şi protecţie a obiectivelor nu au fost înregistrate evenimente, fiind aplicate 179 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.800 lei.
Cu ocazia efectuării accesului în obiective au fost legitimate peste 19.000 de persoane.
Concomitent cu executarea misiunii de pază şi protecţie instituţională, jandarmii asigură ordinea interioară în 7 săli de judecată din municipiul Giurgiu şi oraşul Bolintin Vale. Astfel, în anul 2016, jandarmii au asigurat desfăşurarea în bune condiţii a peste 60.000 de  procese.

 • Paza şi protecţia transporturilor de produse cu caracter special, a transporturilor de bunuri şi valori şi a corespondenţei clasificate: în anul 2016 jandarmii au asigurat paza şi protecţia a peste 1.200 de transporturi.
 • Paza, protecţia, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere şi la instalaţiile aferente acestora pe raza a 8 localități. Prin modul de executare a misiunilor specifice s-a reuşit prevenirea atacurilor la conductele magistrale şi la instalaţiile aferente acestora, nefiind descoperite instalaţii artizanale de sustragere a produselor petroliere în zona de responsabilitate.

Activitatea de recrutare a candidaților pentru Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” și școlile militare de subofițeri a fost permanent în atenția inspectoratului.
În anul 2016 au fost selecţionaţi pentru instituţiile militare de învăţământ 56 de candidaţi. Dintre aceştia, 39 s-au prezentat pentru a susţine evaluarea psihologică, iar 34 au fost declaraţi ,,apt” din punct de vedere psihologic. În urma susținerii examenelor, 2 candidați au fost declarați admiși la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, iar 4 candidaţi la Şcoala Militară de Subofiţeri “Grigore Alexandru Ghica”din Drăgășani.
Obiectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu în anul 2017

 • creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor, prin intensificarea activităţilor din sfera siguranţei stradale, utilizarea eficientă a resurselor din dispozitivele de ordine publică;
 • planificarea, organizarea şi executarea cu maximă eficienţă a misiunilor de asigurare a ordinii publice pe timpul manifestărilor care se desfăşoară în spaţiul public;
 • asigurarea în cele mai bune condiții a misiunilor de pază şi protecţie;
 • menţinerea la cel mai înalt grad a capacităţii operaţionale şi de intervenţie;
 • eficientizarea procesului de pregătire continuă a personalului prin folosirea experienţei dobândite de cadrele militare participante la cursuri de perfecţionare sau specializare;
 • dezvoltarea şi optimizarea mecanismelor de cooperare interinstituţională;
 • menţinerea unui suport logistic care să permită susţinerea structurilor operative şi atingerea obiectivelor propuse;
 • asigurarea transparenţei şi deschiderii către mass-media şi societatea civilă.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!