Actualitate Comunicate La zi Social

„Nu-ți feri privirea!” – o campanie națională pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV

Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecției HIV și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume. În mod tradițional UNOPA realizează, în preajma acestei zile, o campanie națională de informare cu privire la infecția HIV, cu ajutorul organizațiilor membre.

Astfel, în acest an se lanseaza Campania Națională „Nu-ți feri privirea!”, o campanie care urmărește transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV. Aceasta a fost si tema mesei rotunde desfasurate la Giurgiu, eveniment care a reunit la aceeasi masa autoritati judetene si actori implicati in lupta împotriva infecției HIV și care sunt solidare cu persoanele afectate de HIV/SIDA. În paralel, în școli se vor desfășura campanii de informare care au ca scop: conștientizarea populației generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală, a declarat Marinela Mola, președinte Asociatia Viață și speranță.

Obiectivele campaniei: acces necondiţionat la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport social; reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV; informarea şi educarea populaţiei, în special a grupurilor cu risc HIV/SIDA, combaterea stigmatizării și discriminării legate de HIV/SIDA.

Mesajul autorităților județene a fost unul responsabil,de susținere. „Nu sunteti singuri in aceasta lupta!” să îl cităm pe președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, care a opinat că, odată cu creșterea accesului la prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea eficientă a HIV, persoanele care au HIV pot duce o viață lungă. 

”Până în pandemie, cu ajutorul organizațiilor membre și colaboratoare din toată țara, derulăm activități în majoritatea județelor țării. În acest context pandemic a fost nevoie să ne limităm la o campanie online, prin intermediul rețelelor de socializare, dar credem cu tărie că mesajele noastre de promovare a prevenirii și testării HIV, Nedetectabil = Netransmisibil sau cele legate de nevoia de acces la tratament și servicii medicale pentru persoanele care trăiesc cu HIV vor ajunge la sute de mii de oameni, în special tineri. Credem că e o nevoie majoră ca populația să aibă acces la educație pentru sănătate, mai ales în prezentul context dificil pe care îl traversăm cu toții. Totodată cerem autorităților să se mobilizeze și să construiască programe de screeening și pentru infecția cu HIV și să asigure accesul la tratament fără întreruperi pentru persoanele seropozitive”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Campania „Nu-ți feri privirea!” se va desfășura în perioada 22 noiembrie – 12 decembrie 2021 și va cuprinde postări zilnice de mesaje și videoclipuri special realizate în acest sens, pe rețelele de socializare.

Date oficiale la data de 30 iunie 2021

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 30 iunie 2021 erau în viață 17 012 persoane infectate HIV în România.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!